Kirakó, kockajáték és bábozás. A csökölyi Cseperedő gyerekházban minden játék azért van, hogy a gyerekek készségét, képességét fejlessze.A játékok mellett szakemberek is várják a gyerekeket három éves korukig. De nemcsak ők, szüleik is kaphatnak segítséget a gyerekházban.

- Vannak külső szolgáltatók, akik bejárnak a gyerekházba, ilyen a gyógytornász, gyógypedagógus, pszichológus, akkor járt ide gyerekorvos, adósságkezelő munkatárs, aki életvezetési tanácsokat is adott - mondta Horváthné Speigler Terézia, a csökölyi Cseperedő gyerekház, vezetője.

A kadarkúti kistérségben három gyerekházban működtetik a Legyen jobb a gyerekeknek című programot.

- Kaposszerdahelyen, Csökölyben, Kadarkúton, Pálmajorban Biztos kezdet ház. Kicsi volt a pályázati része 70-80 millió, ezért egy régi épületet felújítottunk, újnak a vásárlása nem fért bele - válaszolta Czeferner Józsefné, kistérségi elnök.

null

A programot országosan 23 hátrányos helyzetű kistérségre terjesztették ki és 112 gyerekházat hoztak létre.

- Jellemzően ezekben a ksitérségekben olyan társadalmi, gazdasági folyamatok vannak, amelyek igényelnek egy sokkal tudatosabb odafigyelést, fejlesztést a gyermekek szempontjából. A gyermekesély programokban több mint 40 ezer gyerek került valamilyen módon bevonásra - tette hozzá Sörös Iván, az EMMI gyermek-és ifjúsági osztály vezetője.

A szakemberek szerint minél korábban kell a gyerekek képességét és készségeit fejleszteni. A jövőben a Legyen jobb a gyermekeknek program folytatódik, már nem csak uniós, hanem hazai forrásból is épülhetnek további gyerekházak.

Címkék: gyermekeknek, legyen, jobb, Csököly, kultúra