Különleges élménnyel gazdagodhatnak azok, akik március 23-án, hétfőn, este 7 órakor a Csiky Gergely Színház büféjében múlatják idejüket. Ott ugyanis egy országhatárokat átívelő, kortárs felolvasóest-sorozat időszerű törtéseibe csöppenhetnek bele (a belépés díjtalan!).

Az Okuláré Projekt nevet viselő kezdeményezés az Amargant Színházi műhelyhez köthető. A néhány havonta futó, egyestés program lényege, hogy ilyenkor több mint egy tucatnyi európai - többségében magyar - városban egyszerre szólal meg három, egyfelvonásos színdarab. A tematikusan válogatott drámákat amatőr és hivatásos színjátszó társulatok, civil közösségek adják elő. Ez alkalommal a szervezők olyan műveket kértek az íróktól, amelyek témája a diszkrimináció.

Így, a dél-amerikai gyökerekkel is rendelkező Hedvig Monsterrat Flores egyfelvonásosa, "Az új főnök" egy cég alkalmazottainak előítéleteit boncolgatja; a vajdasági magyar költő és írónő, Terék Anna darabja, a "Mennyország tornáca" egy túlvilági diszkriminációs rémálomról mesél; a kollektív improvizációs csapat, a Grund Színház pedig egy siket ember történetét meséli el, aki elment egy felvételi elbeszélgetésre.

"Kaposváron a fellépők Lugosi György, Fándly Csaba, Török Sára, Kazári András és Szigeti Brigitta lesznek, a zenés hangulati elemekről pedig Bárány Tamás (szaxofon) és Brüll Ede (nagybőgő, basszusgitár) gondoskodnak majd. A somogyi megyeszékhely teátrumában meghívott vendégként köszönthetjük a mennybéli történetet jegyző Terék Annát is." - tudtuk meg a program helyi főszervezőjétől, Kása Tímeától, aki maga is az est előadóművészeinek táborát erősíti.

A felolvasások után mindenhol beszélgetés következik, ahol a közönség elmondhatja a szövegekkel kapcsolatos véleményét, gondolatait, és végül szavazással döntenek, melyik írás tetszett aznap este a legjobban. Az estet egy online körkapcsolás zárja és a legtöbb helyszínen megszavazott író a következő hónapra is meghívást kap.


A március 23-án résztvevő városok: Brünn (Brno), Calgary, Oslo, Ulm, Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Győr, Hódmezővásárhely, Isaszeg, Kaposvár, Mezőkövesd, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Paks, Szeged, Székesfehérvár.

Címkék: egyfelvonásos, Okuláré, diszkrimináció, közönségszavazás, Csiky Gergely Színház, kultúra, Kaposvár