Néhány napja újra teljes pompájában ragyog a gerézdpusztai kápolna oltárfala. A korábbi faldíszt ugyanis 2002-ben ellopták a templomból. A régi képet egészen egyszerűen kivágták a keretéből a tolvajok.

Arra már senki nem emlékszik, hogy pontosan mit ábrázolt, csak sejteni lehet, hogy valami emberi alakot. Az viszont bizonyos, hogy ez a mostani kép a lóháton ülő Szent Mártont ábrázolja, ahogy köpenyét ketté hasítja és egy koldusnak adja át.   

Az új oltárképet a pápai repülőtér egyik századosa festette meg és ajándékozta a közösségnek. A kistelepülés ugyanis önerőből ezt nem tudta volna pótolni.

A hetvenszer száz centiméteres alkotás színvilágában teljesen alkalmazkodik az egyházi témához. A helybelieknek hiányzott már az oltárkép. Igaz, az itt élők szinte alig-alig gyönyörködhetnek benne, mert a faluban csak kevés alkalommal van mise.

A jövőben ezért inkább a turistáknak szólhat ez a látványosság. A településen ugyanis végighalad a Szent Márton túraútvonal, ezért sokan keresik fel Gerézdpusztát is.

Címkék: oltárkép, Gerézdpuszta, látványosság, kápolna, kegyhely, turisztika, adomány, festmény, kultúra