Önfeledten alkothanak és ha szükségük van rá az óvónőhöz is bújhatnak a gyerekek az egyik kaposvári óvodában. Az óvónők az új generációk igényeihez alakítják programjukat. Azt mondják: egészen máshogy kell közelíteni a picikhez mint 10-20 éve és sokszor a szülőket is be kell vonni a pedagógiai munkába.

- Nagyon fontos megismernünk a gyerekeket, de nemcsak a gyerekek fejlődését meg az életüket, hanem a családok körülményeit, mert sokszor akkor értjük meg a gyermek viselkedését ha tisztában vagyunk a családi háttérrel - mondta Valkó Istvánné, a Kaposvári Egytem Gyakorló Óvoda, óvópedagógusa.

A legújabb kutatások szerint például a magzati és az újszülött kor szerepe is felértékelődött.

- Úgy születnek meg a gyermekek, hogy világosan tudjuk a kutatások alapján, hogy már a magzati létben is végtelenül érzékenyek és mondhatjuk azt, hogy okosak is - válaszolta Kéri Katalin, a Pécsi Tudomány Egyetem, Neveléstudományi Intézetének tanszékvezetője.

A szakemberek szerint még jobban oda kell figyelni a kisgyermekkorra. Ez meghatározza ugyanis a későbbi életét.

- Nagyon sokminden eldől abban a vonatkozásban, hogy ő hyg tudja megkezdeni az iskolát, hogy mennyire nyitott a világra, milyen készségekkel tud neki menni a feladatoknak ez bizony hosszútávon meghatározza a jövőjét - tette hozzá Podráczky Judit, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának dékánja.

A Kaposvári Egyetem mai nemzetközi kisgyermeknevelési konferenciáján kiemelték: újra kell gondolni az új generációk nevelését, új módszerekkel kell közelíteni hozzájuk. Például a mostani virtuális forradalomban a szülőknek óriási felelősségük van abban, hogy mit olvasnak vagy néznek a fiatalok.

- Inkább olyan kultúrtermék legyen az film vagy könyv aminek van határozott szerkezete, amiben növekszik a fesztültség és van benne megoldás - mondta Vajda Zsuzsanna, egyetemi tanár.

Hozzátette: továbbra is a klasszikus meseirodalom a legelőnyösebb a gyerekeknek. A tömeg és sorozatkönyvek kevés értékkel bírnak.

Címkék: szemléletváltás, kisgyermeknevelés, konferencia, kultúra