A kezdeményezést a rendőrség, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a kormányhivatalok és a Magyar Vöröskereszt is támogatta.

Négy csoportban ötven diák adott kedden számot felkészültségéről a kaposvári Közlekedési Felügyeleten. A fiatalok izgultak ugyan, de azt mondták: sokat tanultak a vizsgára. Magyar Bence: "Maguk, a táblák, azok nem olyan nehezek, de a villamossal, biciklisekkel és a gyalogosokkal kapcsolatban vannak beugratós kérdések."

A képzés résztvevői interneten, távoktatási rendszerben tanulták meg az alapokat, majd egy-egy fejezet végeztével személyesen is konzultáltak oktatójukkal. Pohner István, oktatásvezető: "Nem kellett szigorúnak lenni, mert a tanulók lelkesek voltak. Mindenki őszintén szeretne motorozni, talán ez a legnagyobb motiváció."

A „SuliMoped” programba hátrányos helyzetű, illetve jó tanuló diákok jelentkezhettek.

Vácz Edit, alezredes, az SMRFK közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese: "Úgy gondoljuk, hogy ez a korosztály a vezetői engedély megszerzése után jogszabálykövető magatartást fog tanúsítani a közlekedés során és mind a szülők, mind a pedagógusok és mi is bátran kiengedjük őket, hiszen csak úgy tudnak eredményes vizsgát tenni."

A gyakorlati oktatás tavasszal kezdődik, vagyis akkor már motorra is ülhetnek a fiatalok. A gyakorlati vizsga - a tervek szerint - júniusban lesz.

Címkék: moped, KRESZ, ingyen, vizsga, motor, diák, kultúra