"A következő öt esztendőben a városba érkező források lehetőséget adnak arra, hogy az eddig elért eredményeinket kiteljesítsük, s hogy tovább gyarapodjunk. Lehetőség arra, hogy azok is megerősödjenek hitükben, egzisztenciájukban, akik számára ez nem adatott meg eddig" - mondta beszédében Szita Károly a város napján tartott ünnepi közgyűlésen a Csiky Gergely Színházban.  

Nehéz éven van túl Kaposvár, ám az egymásba vetett hit ezúttal is átsegítette a város polgárainak közösségét a bajokon. "Gondjainkat vagy azok nagy részét megoldottuk. Megoldottuk úgy, hogy közben nem a sérelmek gyarapodtak, hanem már a jövőt kémleltük. Együtt, közösen, ahogy mi, kaposváriak szoktuk" - fogalmazott Szita Károly.

Kaposvár polgármestere köszönetet mondott minden kaposvárinak az elvégzett munkáért, a kitartásért, az odaadásért, azért, hogy emelt fővel és bátran mertek szembenézni a legnagyobb kihívásokkal is. "Az egymásba vetett hit hozott el bennünket idáig. 25 év alatt olyan várost építettünk, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Olyanná formáltuk saját közösségünket, amilyenek mi magunk vagyunk. Büszkére, erősre, dolgosra, szorgalmasra és emberségesre. Kaposvár városa ezekkel az értékekkel vált Magyarország megbecsült településévé, ezzel iratkozott fel az élhető városok, közösségek sorába" - mondta a város vezetője.

Szita Károly hangsúlyozta: Kaposvár korszakhatárhoz érkezett. "A következő öt esztendő meghatározó jelentőségű lehet és kell legyen városunk életében. A 2020-ig tartó, most előttünk álló időszakban sok pénz érkezik városunkba. Ez nem más, mint lehetőség számunkra. Lehetőség arra, hogy az eddig elért eredményeinket kiteljesítsük, s hogy tovább gyarapodjunk. Lehetőség arra, hogy azok is megerősödjenek lelkiekben és anyagiakban, akik számára ez nem adatott meg eddig."

A polgármester Martin Luther King híres beszédére utalva festette fel, hogy álmaiban milyen város képe jelenik meg, amikor a jövő Kaposvárára gondol. Egy olyan városé, ahol lehetősége van mindenkinek munkából megteremteni önmaga és családja biztonságát. Egy olyan város képe, amely polgárainak ad, s nem elvesz tőlük. A rend és biztonság városának képe, ahol mindenki szabadon él és cselekszik, de mindenki tisztában van azzal is, hogy csak akkor számíthat a közösség emberségére és erejére, ha ő maga is figyel a közösségre!

(Alább videón a teljes polgármesteri beszéd; görgetés után pedig szöveges összefoglalónk folytatódik.)

Szita Károly olyan zöld várost szeretne, amely együtt él a szülőföld természetes kincseivel, tiszta energiájával, s úgy őrzi meg az utódoknak e csodás vidéket. Olyan várost, amely folyamatosan fejlődik; ahol közlekedési központ alakul, gyorsforgalmi út és korszerű vasútvonal épül, s ahol megvalósulnak a kaposvári cégek tervei is. Szita Károly álmaiban ott van az újból megnyíló - gyermektáborként is működő - Deseda-kemping, a megújított Csokonai fogadó és a Csiky Gergely Színház is.

"Álmom nem csak nekem van. Álma minden kaposvárinak, minden fiatalnak, idősnek, gyermeknek, édesapának és édesanyának, minden vállalkozónak, munkaadónak és munkavállalónak van. És nekünk az a feladatunk, hogy ezeket az álmokat valóra váltsuk. Együtt valósítsuk meg azt, ami sokakat gyarapít, de külön is biztosított legyen mindenki gyarapodásának lehetősége. Kevesebbel nem érhetjük be" - szögezte le Kaposvár polgármestere.

Szita Károly beszédében kitért arra is, hogy a jövőben is lesznek hivatásos ellenzők, akadékoskodók, akik szerint az álmok nem valósulnak meg sosem. A polgármester szerint rájuk is szükség van. "Ők azok, akik ébren tartanak bennünket, akik emlékeztetnek, hogy az erős közösséget és az általa elért eredményeinket nem készen kaptuk, hanem megdolgoztunk értük, s folyamatosan vigyáznunk is kell rájuk".

Kaposvár polgármestere végezetül nyomatékosította: "Az a feladatunk, hogy összegyűjtsük álmainkat és terveinket, s azt követően megteremtsük mindezek valóra váltásának lehetőségét. 25 évvel ezelőtt rátértünk egy útra, amelyről, mi, kaposváriak eddig sem tértünk le, és nem fogunk letérni ezután sem. Az úton rajta vagyunk, s megyünk előre!"

Címkék: rendr, korszak, Kpaosvár, álom, lehetőség, feladat, város, biztonság, polgármester, Szita, közösség, kultúra