A nyolcadikosok a tantermekben, a szülők a Táncsics gimnázium alulájában izgultak.

Kaposváron hét és a megyében pedig további három gimnázium tartotta ma felvételijét.

- Ez egy-egy 45 perces dolgozat, amit 1677 somogyi diák ír meg, most éppen a nyolcadikosok a 4 osztályos gimnáziumokba és szakközépiskolákba való jeletkezés érdekében írják a dolgozatot - árulta el az SMKH oktatási főosztályvezetője, Varga Mária.

130 diák pedig hatosztályos gimnáziumba felvételizett szombaton. Az általános iskolák már hónapokkal ezelőtt megkezdték a tanulók felkészítését a központi felvételire.

Magyar nyelvből és matematikából a központi feladatsorok azokat a képességeket és készségeket mérik, amelyekkel eredményesebb lehet a továbbtanulás a középiskolában.
Magyar nyelvből és matematikából a központi feladatsorok azokat a képességeket és készségeket mérik, amelyekkel eredményesebb lehet a továbbtanulás a középiskolában.

Van, aki könnyűnek, más nehéz találta a feladatsorokat.

- A közmondások megint elég nehezek voltak, természetesen csak olyanokat választottak össze, ami nagyon nem ment, de rájöttem a végén. Gyorsan végeztem viszonylag, arra is volt időm, hogy átnézzem, pár hibát vétettem, de ki nem vét? - mondta Néber Bálint Gergő.

- Szerintem könnyű volt, nekem jól sikerült. Könnyűek voltak a feladatok, logikusan ki lehetett találni, annyira nem kellett hozzá tudni a nyelvtant - mesélte Bartol Szemira.

Az a diák, aki a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban szeretne tanulni, annak a központi felvételi mellett szóbeli meghallgatáson is részt kell vennie.

- Mi öt osztályt indítunk a következő évben, ebben az egyik az Arany János tehetséggondozó osztályunk, a másik osztályokban speciális jellegű képzés van. Ez azt jelenti, hogy a törvényi előírásokat betartva 150-170 tanulót tudunk felvenni - árulta el az iskola igazgatója, Reőthy Ferenc.

Aki lemaradt vagy egyéb okok miatt nem tudott központi felvételit írni, az csütörtökön, a pótnapon délután kettő órakor írhatja meg.

 

Címkék: központi, táncsics, felvételi, kultúra