A Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott képzés azoknak ad segítséget, akik a sikeres államvizsgát követően nyelvvizsga hiányában nem vehették át diplomájukat.

Kaposváron ezekben a napokban már a 9. csoport kezdi meg nyelvi tanulmányait a Diplomamnető Programban. Pék András a századik hallgató. A fiatalember a pécsi tanárképző főiskolán szerzett diplomát, majd a mesterszakot is elvégezte. Nyelvvizsga hiányában azonban oklevelét két éve nem tudja átvenni. Stábunknak azt mondta: "Mindig el lehetett odázni,  hogy majd legközelebb. Amikor hallottam, hogy van ez a lehetőség, úgy gondoltam, élek vele. Így legalább kicsit kötött keretek között motiválva vagyok, hogy elvégezzem a tanfolyamot és a nyelvvizsgához is közelebb jussak."

Az Universitas Tanodában az ötödik diplomamentő nyelvi kurzust indították. A legtöbben az angolra jelentkeztek. A tanoda vezetője, Hampuk Beáta: "240 órát biztosítunk a hallgatók részére, ami alatt olyan jártasságokra tesznek szert, mint a négy alapképzettség. Az írás, az olvasás, a levélírás és a hallott szöveg értése."  

A szervezők szerint nemzetgazdasági jelentősége is van a diplomamentő akciónak. Nem mindegy ugyanis, hogy a munkaerőpiacon valaki felsőfokú oklevéllel vagy érettségivel rendelkezik.

A Kaposvári Egyetemen tanulók körében is népszerű a program. Ennek köszönhetően egyre többen vehetik át oklevelüket. Oláh Lajosné, alpolgármester: "Amíg 2010-ben a Kaposvári Egyetemen a végzősök 46 százaléka kapott diplomát, addig 2013-ban már 67 százalékos volt ez az arány."

Az ingyenes képzésekre december végéig lehet jelentkezni. A regisztrált álláskeresőknek pedig a nyelvvizsgáért sem kell fizetniük.

Címkék: tanoda, nyelvvizsga, hallgató, ment, diploma, egyetem, kultúra, Kaposvár