- Kaposvár mindazoknak segít tanulmányai elvégzésében, akik egyről a kettőre akarnak jutni, ezért ad évente 25 millió forintnyi támogatást az oktatásban résztvevő fiataloknak - mondta Szita Károly polgármester a roma tanulók ösztöndíjának csütörtök délutáni átadóján. Csak a roma tanulóknak 2 millió forintot különített el erre a célra a város.

Az önkormányzat 1995-ben vezette be az általános iskolák 7. osztályától kezdődően a cigány tanulók ösztöndíját azért, hogy a jó képességű roma származású gyermekek számára tanulmányaik befejezéséhez, szakképzettségük megszerzéséhez ösztönző támogatást nyújtson.

A közgyűlés tavalyi döntésével szigorította a feltételeket annak érdekében, hogy valamennyi ösztöndíjban részesülő fiatal szakképesítést szerezzen, aminek köszönhetően nagyobb eséllyel tudnak majd helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

null

A sikeres pályázathoz az általános iskolai tanulók esetében az év végi tanulmányi eredménynek el kellett érnie a 4,5-ös, a szakiskolában tanulók esetében a 3,8-as, a szakközépiskolában és gimnáziumban tanulók esetében a 4 egészes, a felsőfokú intézményben tanulók esetében pedig a 3,5-ös átlagot. További feltétel volt, hogy a pályázók vállalják a továbbtanulást, a közép- vagy felsőfokú szakképesítés megszerzését.

A 2014/2015. tanév I. félévére meghirdetett pályázatra 24 db érvényes beadvány érkezett, a benyújtók havonta 4000 és 15 000 forint közötti összeget kapnak támogatásul.

Címkék: cigány, roma, ösztöndíj, kaposvár, kultúra