A „Komplex Telep program Kaposváron” (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0007) elnevezésű program 23 hónappal ezelőtt indult, célja a roma közösség segítése, felzárkóztatása. A projektet a Kaposvár MJV Önkormányzata által vezetett, öttagú konzorcium valósítja meg.

A szerdai játszóházat a tagok közül a Szocionet szervezte. Az eltelt csaknem két év során mintegy 60 család kapcsolódott be a programba, ők jogi tanácsokat kaphatnak, kikérhetik pszichológus és pénzügyi szakemberek véleményét. Segítséget kérhetnek a gyermeknevelés területén is, sőt a három éven aluliak korai fejlesztésben is részesülhetnek.

A tapasztalatok alapján, az elmúlt két évben a különböző klubok, foglalkozások és szolgáltatások működtek a legaktívabban, amelyek minden korosztály számára tartogatnak érdekességeket. Ilyen pl. a baba-mama klub, iskola előkészítő foglalkozás, magántanulók felkészítése és a diákok tanórán kívüli fejlesztése, pszichológiai, jogi, családsegítés, információnyújtás, tanácsadás.

A projekt keretében 51 főt vontak képzésbe egészségőr, település-karbantartó, kisgépkezelő, parkgondozó, felzárkóztató, kompetencia és képességfejlesztés témakörökben.

Szabó Zoltán a projekt pénzügyi vezetője és koordinátora szerint rendkívül hatékony volt a programsorozat, hiszen a résztvevők hozzáállása a körülöttük élőkhöz jelentősen megváltozott, ezáltal ők maguk pozitív példa lehetnek további telepen élő társaik számára.

Címkék: karácsonyi játszóház, komplex telep program, pécsi utcai általános iskola, kultúra