- Az én számításaim szerint, 6 helyre volt esély, de lett belőle 8 hely. Ez azt jelenti, hogy az országos önkormányzatnál van 8 ember, aki közvetlenül a mi, az önök érdekeit tudja képviselni - ezekkel a szavakkal kezdte megnyitóját a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke a szombati horvát napn. Kovács Márk hozzátette: Somogyban 1500, míg Kaposváron 300 horvát család él. Az önkormányzat azt szeretné, ha a gazdasági kapcsolatokon túl a hagyományokat is aktívan ápolnák a fiatalok.

- Egy természetes asszimiláció zajlik. Az öregek már nem mozdulnak. Itt 70 feletti öregekről van szó. A fiatalok, ha nem kéttannyelvűbe járnak nem beszélik a nyelvet és egyre kevesebben beszélik. Ebbe gondjaink vannak, mi ebben szeretnénk gátat szabni. Ezért vannak a rendezvényeink - mondta Kovács Márk, a Kaposvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

null

A horvát napon hagyományőrző csoportok léptek fel. A kaposvári Szivárvány Híd kórus 6 éve alakult. Tagjaik az ország különböző pontjairól települtek Somogyba. Repertorjuk is sokszínű, különböző horvát tájegységek dalait éneklik. A 24-tagú kórus többsége középkorú. Az éneklésen kívül a népszokásokat is ápolják.

- Nagyon szeretünk horvátul énekelni. És már gyermekkoromtól gyűjtöm a horvát népviseletet. És itt az irodánkban is horvát népviseleti kiállítás van már második alkalommal - tette hozzá Arató Józsefné, a Szivárvány Híd karnagya.

A horvát napon Kaposvár déli testvértelepüléseinek képviselői is részt vettek. A drávasztárai hagyományőrzők mellett Belovár és Kapronca elöljárói is itt voltak.

Címkék: horvát nap, 2014, kultúra, kaposvár