A kormány elfogadta a kereskedők javaslatát, és úgy döntött, hogy az üzemanyag árának referenciaértéke a szomszédos országok üzemanyagárának átlaga lesz - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követő doorstep sajtótájékoztatón.

Elmondta, a kormány szerdai ülésén áttekintette az üzemanyagárakat, és megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel a magyar üzemanyagárak elérték a szomszédos országok átlagát.

Nagy Márton hangsúlyozta, az elmúlt hetekben az üzemanyagkereskedők alkalmazkodtak a kormány kéréséhez, és szerdán reggel is árcsökkentést jelentettek be. Eszerint péntektől a 95-ös benzin átlagára 616 forintra, a gázolajé pedig 607 forintra mérséklődik.

Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin átlagára az áprilisi csúcshoz képest 34 forinttal, 5 százalékot meghaladó mértékben csökkent. A gázolaj ára a februári csúcsértékhez viszonyítva 54 forinttal, 8 százalékot meghaladóan csökkent - sorolta a nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter felidézte, a kormány két héttel ezelőtt arra kérte az üzemanyagkereskedőket, hogy a régiós átlaghoz igazítsák áraikat önkéntes vállalás keretében, és nem avatkozik be keményebb eszközökkel.

Kifejtette, a kormány mérlegelte az üzemanyagkereskedők javaslatát, hogy a régiós átlag helyett Ukrajna kivételével a szomszédos országok üzemanyag-átlagárát vegyék figyelembe a referenciaértékben. Ezzel kikerül a referenciaértékből Lengyelország, Csehország és Bulgária.

Nagy Márton hangsúlyozta, a kormány elvárja az üzemanyagkereskedőktől, hogy a jövőben is a szomszédos országok átlagán tartsák a magyar üzemanyagárakat. Kéthetente a kormány továbbra is áttekinti a helyzetet.

A szerdai ülésen a kormány úgy látta, hogy az együttműködés és az önkéntes vállalás kérése elégségesnek bizonyult. Az üzemanyagkereskedők az árcsökkentéseket a profitmarzsban "le tudják nyelni" - tette hozzá.

Nagy Márton úgy fogalmazott, a háborús árak kialakulása arra kényszerítette a kormányt, hogy azt letörje, a családokat megvédje. A beavatkozás sikerrel járt. A következő hetekben, hónapokban pedig szeretnék, ha a kereskedők fenntartanák a szintet, a szomszédos országok átlagára továbbra is erős referenciapontként szolgál majd.

Címkék: tankol, üzemanyag, gázolaj, benzin, ár, gazdaság