A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy közleményt juttatott el az MTI-hez, ebben azt írják, hogy az ősz folyamán már több bejelentést is kaptak áttelelő gólyákról.

Az információk legtöbbször tökéletesen röpképes madarakról szólnak, így a maradás hátterében elsősorban nem egészségügyi, hanem evolúciós okokat kell keresni: a változó környezet hatására egyszerűen egyre több gólya ítéli meg úgy, hogy könnyebb Magyarországon áttelelnie, mint vállalnia az oda-vissza akár 20 ezer kilométeres vonulást. Az MME az előző télen 28 áttelelő fehér gólyáról szerzett tudomást.

Az áttelelő fehér gólyák egészségi állapotáról úgy lehet meggyőződni, ha a madár felé indulva felrepülésre késztetjük őket. Amennyiben a madarak röpképesek vagy tetőkön, kéményeken melegedve látjuk őket, akkor nincs szükség mentésre.

Fotó: Orbán Zoltán - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Fotó: Orbán Zoltán - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A madárvédő szervezet szerint az áttelelő gólyák között egyre több az olyan "veterán" példány, amely már több telet is eltöltött Magyarországon - ezeknek az egyedeknek a túlélési stratégiái finomodnak az évek alatt, így egyre nagyobb eséllyel vészelik át a téli hideget.

A Magyarországon áttelelő fehér gólyákat etetéssel lehet segíteni, sőt az MME szerint sok madár a korábbi tapasztalataiból kiindulva számít is erre a segítségre. A madarak túléléséhez szükséges táplálékmennyiség leginkább az időjárástól függ: ha napközben is tartósak a keményebb fagyok vagy ha hosszú ideig vastag hótakaró borítja a földeket, akkor több táplálékra van szükség, hiszen a gólyák ilyenkor nem tudják összeszedni a téli eleségük túlnyomó részét kitevő pockokat és egereket. Enyhébb idő esetén azonban akár napokra is elmaradhatnak az etetőhelytől.

A fehér gólyák átlagos napi táplálékmennyiségéről, valamint arról, hogy hová lehet fordulni segítségért, az MME honlapja nyújt bővebb felvilágosítást.

Címkék: gólya, madártani, vonul, kultúra