Az egész országot megrázta a két éve brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Szita Bence halála. Volt osztálytársainak a szörnyű tragédiát pszichológus segítette feldolgozni. Szerencsére ilyen súlyos esetekben ritkán van szükség a pszichológusok segítségére, de kisebb, mindennapos sérelmekben nagy szükség lenne szakemberre.

- Somogy megye többi járásában szakember hiány miatt ezek az állások egyáltalán nincsenek betöltve, elvétve található egy két nagyobb városban iskolapszichológus, aki biztosítja az ellátást - mondta Frányó Zsolt, a Kaposvári Tankerület KLIK szakmai igazgató-helyettese.

A megyeszékhelyen és környékén sem jobb a helyzet. A kaposvári általános iskolákból is hiányzik az iskolapszichológus.

- Jelenleg is betöltetlen mind a négy és fél státuszunk. Egy fővel vagyok tárgyalásban, aki januártól áthelyezéssel a Kodály iskolába eljönne és ha ezt sikerül megoldanunk, akkor egyetlen iskolapszichológus fog 4209 gyermeket segíteni - vázolta a jelenlegi helyzetet Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója.

A szakember szerint fontos, hogy az iskolákban jelen legyen a pszichológus, hiszen már egész fiatal korban érheti a gyerekeket megrázó esemény.

- Könnyen közvetlenül, rendszeres segítséget tudnak adni. Nem csak a gyermekek számára elérhetők, hanem a pedagógusok munkáját is segítik, és a szülőknek is konzultatív lehetőséget biztosítanak. Az elsődleges feladat a gyermekek lelki-egészség védelme - válaszolta Buzsáki Tünde, óvoda és iskolapszichológus koordinátor.

A kaposvári járásban egyébként több mint 40 iskolapszichológusra lenne szükség, a feladatok ellátásához. A középiskolákban viszont nincs probléma. Egy szakember két iskolában látja el a feladatot.

Címkék: helyzetkép, pszichológus, iskola, kultúra, somogy, kaposvár