A kormány adatai szerint egyre több hazai vállalkozás él a munkahelyvédelmi akcióval, eddig 205 milliárd forinttal csökkentette a munkáltatók terheit a tavaly januárban indult program.

Évről évre bővül a bölényfarm Kaposmérőben Gelencsér László Birtokán. 10 évvel ezelőtt 2 állatot vásárolt, ma már 25 van. Több ezer éve őshonos volt a bölény Európában. Jelenleg azonban a kihalás szélén áll, ezért fokozottan védett. A tenyésztő azt mondja: bár hobbinak indult mára egyfajta értékmentés lett bölényekkel foglalkozni.

- Az egy nagyon jó dolog, hogy pont úgy néz ki mint 10 ezer évvel ezelőtt. Nem lett szelektálva a nagyobb testűek is természetes módon szaporodnak, a húsuk kiváló, csak füvet és szénát esznek és isznak - árolta el Gelencsér László bölénytenyésztő.

A kaposmérői bölényfarmon kívül templomok, különböző építészeti örökségek és a kassai lovasíjászat is bekerült a település étkeinek sorába. Elsőként a megyében. A településen egy kiadvány is készült az értékekről, amitől a turizmus fellendülését is várják.

- Hamarosan elkészül egy fogadó itt Kaposmérőben, ahol már szálláshelyek is lesznek. És bízunk abban, hogy a környékkel összefogva így a szennai skanzennal vagy a patcai Katica Tanyával ez a térség is fel tud zárkózni a turizmusban - árulta el Kaposmérő polgármestere, Prukner Gábor.

Eddig 74 somogyi érték miniatűr mását őrzik a megyeháza egyik dísztermében. Az Örökségünk Somogyország Kincse díjat ezért alapították évekkel ezelőtt. Most újra összeszedik a megye értékeit.

A megyei értéktár bizottság javaslatára kerül fel a különlegesség az országos bizottsághoz. Ott döntenek majd az újabb hungarikumokról, mint ahogy várhatóan a zselici hársmézről, vagy a lengyeltóti dióról is.

Címkék: kassai, értéktár, somogy, kultúra