A Soá 70. évfordulója alkalmából gyertyagyújtással emlékeztek a második világháborúban elhurcolt zsidó áldozatok előtt.

Gyertyákat gyújtottak a második világháborúban elhurcolt zsidók emlékére ma Kaposváron. Az ünnepi szertartáson Izrael budapesti nagykövete, Ilan Mor arról beszélt: emlékeznünk kell elődeinkre, testvéreinkre, barátainkra, akik a haláltáborokban vesztették életüket.

Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke pedig azt mondta: 1944-ben a somogyi megyeszékhely lakosságának tíz százaléka volt zsidó. Több mint háromezren tartoztak az izraeltita közösséghez, ám közülük csak kevesen térhettek haza.



A halottak emlékére gyász-istentiszteletet is tartottak és elhelyezték az emlékezés virágait is. Schönberger András főrabbi szerint 70 év szenvedését hordozzuk magunkban: "a Soá nem történelem, nem mese és nem biznisz, hanem egy valóság, egy kor, amit át kellett élni, meg kellett élni. Emlékezni csak azok tudnak, akik élnek".

Szita Károly Kaposvár polgármestere szerint a Soá mindannyiunk tragédiája és nem szabad teret adni a gyűlöletnek: "a tudatlanság ellen küzdeni kell! Úgy is, hogy közesen emelünk áthatolhatatlan falat, lelki és szellemi falat minden rasszista, kirekesztő, öncélú, gyülőlködésre okot adó megnyilvánulás elé és úgy is, hogy beszélünk azokról az időkről, mikor Kaposvár közösségének megkérdőjelezhetetlenül egyenrangú  tagjai voltak a zsidó polgártársaink".

A náci népirtás az európai zsidóság 60 százalékát pusztította el. Közel hatmillió ember esett áldozatul, köztük hatezer somogyi.

Címkék: hurcol, holokauszt, soá, izraelita, zsidó, kultúra