Nos, az, hogy május első napja a munka ünnepe, azt a nemzetközi munkásmozgalmak harcolták ki. Hivatalos állami szabadnapról van szó, ezért lehet ilyenkor önfeldten majálisozni, sörözni, virslizni.

Erre a linkre kattintva az 1919-es fővárosi ünnepségekbe engedünk bepillantást. Ez a kisfilm a 133 napig tartó magyar Tanácsköztársaság filmhíradójának egyik legnagyobb teljesítménye. A korabeli képkockákon vannak felvonulók, masírozó Lenin-fiúk, sportesemények, gyermekrendezvények és még sok-sok érdekesség.

Május elseje a katolikus ünnepkörben is számon van tartva, a munkások védőszentjének, Jézus nevelőapjának, Szent Józsefnek a tiszteletére ajánlva.

A KaposPont archívumában turkálva több videót is kiad a kereső, mi most, csupán hármat linkelünk ide. Ez a kattintás egy 1964-es kaposvári felvonulást rejt, ez pedig egy húsz évvel későbbi, 1984-es majálist. És a harmadik, a közkedvelt badacsonyi túrázós anyagunkra navigál.


Nézzünk néhány történelmi tényt, vidámabb és szomorúbb érdekességet is, amelyek szintén ehhez a naphoz köthetőek:

Éppen húsz esztendővel ezelőtt vesztette életét Ayrton Senna da Silva brazil autóversenyző, a Forma-1 háromszoros világbajnoka San Marinóban.

1900 május elseje pedig a festőóriás Munkácsy Mihály halálának a napja.

Ezen a napon látta meg ugyanakkor a napvilágot Zrínyi Miklós (1620), Szerb Antal (1901), Tordy Géza (1938), Törőcsik András (1955) és Gregor Bernadett (1972).

1463-ban I. Mátyás Budán házasságot kötött Podjebrád Katalin cseh királyi hercegnővel.

1881-ben megkezdte működését az első budapesti telefonközpont, Puskás Tivadar találmánya. Az első telefonos kisasszony Matkovics Júlia volt.

1957-ben hivatalosan is elindult a Magyar Televízió.

fotó: storymap.hu

Címkék: Forma-1, Senna, Lenin, Mátyás, Munkácsy, Badacsony, elseje, Zrínyi, felvonulás, televízió, majális, telefon, május, kultúra