Egy különleges koffertt találtak a Róma-hegyi villa padlásán a festő ismeretlen rajzaival.

- A múzeumba beszállítva csak a restaurátorok tudták kinyitni. Volt a koffer alján egy rajzfüzet, ebből kiderült Rippl-Rónai a háború kitörésének napjában Franciaországban tartózkodott, ahol felesége Lazarinne és nevelt lánya Anella született - mondta a művészettörténész, Horváth János Milán.

A rokonlátogatást és az első világháború emlékeit a kaposvári festőóriás megörökítette. A különlegességnek számító 30 rajzot május 23-ától a fesztiválon láthatják az érdeklődők, jelentették be ma a szervezők a Róma-hegyi villában.

- Aki ilyen örökséget hagy egy városra - hisz nem csak fizikai értelemben értem, nem csak a villára, munkáira, műveire, hanem a szellemiségére is, amit ő képviselt - kötelessége a városnak ezzel a hatalmas örökséggel jól sáfárkodni - mondta a kaposvári önkormányzat kulturális referense, Jágerné Katona Zsuzsanna.

Az új rendezvény megtartja a korábbi fesztiválok hangulati elemeit. Színészek és egyesületek Rippl Rónai korát idézik fel korhű ruhákban. Továbbá több kiállítás és koncert is várja az érdeklődőket. A rendezvény új arculatot is kapott.

Négy pályázat érkezett be képzőművészektől, grafikusoktól, itt a győztes elemeket láthatják.

A szervezők egy süteményversenyt is meghirdetnek. Rippl-Rónairól szeretnének elnevezni egy édességet, amely csak magyar alapanyagból készülhet.

- Azt szeretnénk, ha lenne egy olyan nagyon finom sütemény, ami méltán viseli Rippl-Rónai nevét - árulta el sztárséf, Segál Viktor.

Továbbá kutatják Rippl Rónai kedvenc édességeit is.

- Van Magyarországon egy kereskedelmi és vendéglátóipari múzeum, ahol az édességek eredetét kutatják, számtalanszor fordulunk hozzájuk, bízunk benne, hogy találunk valamit és ha igen, azt beépítjük a pályázatba - árulta el a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének tagja, Pataki János.

Rippl Rónai életművének megőrzése fontos Kaposvár számára. Három éve, születésének 150-dik évfordulóján képeiből nyílt kiállítás, amit 15 ezren néztek meg. Azóta a Róma-hegyi villa is megújult és a Kaposvárra közlekedő IC-t is róla nevezték el. A Rippl-Rónai Fesztivál alig egy hónap múlva, május 22-én kezdődik.

 

Címkék: rónai, rippl, fesztivál, kultúra