Namármost, a március 15-én életbe lépő új Ptk. szerint nem elég egy fénykép felhasználásához engedélyt kérni az érintettektől, már a kép elkészítéséhez is belegyezés kell az azon szereplőktől. A képmás ugyanis személyes adatnak minősül, annak közzététele az érintett megkérdezése nélkül törvénysértő.



Ugyanakkor a nyilvános közéleti szereplés, illetve egy-egy tömegdemonstráció megörökítéséhez nem kell hozzájárulást kérni, kivéve, ha a tömegből egyéneket fényképeznek felismerhető módon.

A Társaság a Szabadságjogokért úgy véli: a különböző közösségi oldalakon a fenti szabály alapján se szeri se száma a törvénysértő felvételeknek, ám ezek esetében még nem alakult ki joggyakorlat, így nem is nagyon alkalmazzák az előírásokat.

Előfordulhat, hogy egyes rendezvények (sport, koncert, stb.) esetében a belépőjegy megvásárlásával az illető belegyezik, hogy róla felvétel készüljön. Ez némi könnyebség a fotóriporternek, de csak akkor, ha a rendezvényszervező ezt a kitételt valamilyen formában feltünteti (például a jegyen, vagy a cég általános vállalkozási feltételeinél).

A rendőrök továbbra sem fényképezhetők felismerhető módon beleegyezésük nélkül, vagyis maradnak az elhomályosított ábrázatok. Ez a gyakorlat ugyanakkor a világ számos országában ismertetlen.



A törvény előkészítésének kezdetén a vitatott pontokat rengeteg mértékadó online és nyomtatott sajtóban utazó újság szakértője kommentálta, az aő aggályaik azonban még most is visszaköszönnek a paragrafusokból. A tiltakozók azt mondják: a vonatkozó bírói gyakorlat eddig is rossz volt, ennek megcsontosodása azonban további a szigor öncenzúrához és megélhetési perekhez vezethet. Mert mi, van például akkor, ha valakinek a felvételébe épületfotózás közben sétál bele valaki, akivel ugye, nem volt lehetőség előtte egyeztetni ...

Igaz, magáért a fotó elkészítéséért nem lesz egyszerű perelni. A fotós ugyanis nem köteles kiadni a képet, így annak elkészítését végső soron le is tagadhatja. Márpedig a fotózás tényét annak kellene bizonyítania az ítészek bíróság előtt, aki azt állítja, hogy lefotózták.

A témát két online szerkesztőség is feldolgozta, írásunkban ezekből az összeállításokból csemegéztünk. A vs.hu cikke egyébiránt itt, az index.hu írása pedig itt olvasható teljes terjedelmében.

Címkék: ptk, fénykép, büntet, szigor, törvény, fotó, kultúra