A Magyar Királyi államügyészség megteremtője volt a kőröshegyi születésű Kozma Sándor. Az ő munkássága előtt tisztelegve tartották meg ma a Somogyi Jogásznapot. Csaknem 150 évvel ezelőtt egy új igazságügyi rendszer indult el. Napjainkban pedig az új polgári törvénykönyv alkalmazásának elindulását várják, amely márcus 15-én lép életbe. A megyei ügyvédi kamara elnöke szerint némi szorongással tekint ez elé a jogásztársadalom.

- Hogy most a bizonytalanságot illeteőn mást ne is említsek, ez az ügyvédi hivatás gyakorlóit érinti, a földforgalommal kapcsolatos jogszabályok millió tisztázatlan kérdése - tette hozzá Fekete László, a megyei ügyvédi kamara elnöke.

A legutolsó Ptk-t 1959-ben fogadták el. Azóta több mint százszor módosították. Az új csaknem 1600 paragrafusból áll. A Kúria tanácselnöke szerint sem lesz egyszerű annak alkalmazása.

- Egy biztos, március 17-én is föl fog kelni a nap, viszont, akinek az új Ptk.-t kell alkalmazni - a kevés beavatott kivételével - szerintem semmit nem fog megtalálni - mondta Bartal László, a Kúria tanácselnöke.

Március 15-től az új Ptk-ban fontos változások állnak be egyebek mellett a családjog, ezen belül is az élettartási viszonnyal és az öröklési joggal kapcsolatban.

Címkék: törvénykönyv, változások, jogi, fórum, 2014, kultúra