A forradalmi kutatásról az Index számolt be: a S. Todd Mitchell of Dominican kórházban klinikai teszteket végeztek hatvan páciensen. Olyan pácienseknek adtak úgynevezett szilimarint, akik gyilkos galócát ettek előtte.  A páciensek négy napon belül kapták ezt a szert és mind túlélték.

A kutatás egészét még nem publikálták és a hatvan fős kutatás sem elég ahhoz, hogy kijelenthessék, megtalálták az ellenszert, de a kutatók bizakodnak.

Gyilkos galócából készített ebéd miatt tavaly kis híján Somogyban is történt tragédia. Amint arról a KaposPonton is tudósítottunk: egy kaposmérői házaspár mérgező gombát is belefőzött a pörköltbe, életveszélyes állapotban kerültek kórházba.



A szilimarin a máriatövis hatóanyaga, régóta folytatnak vele kutatásokat, de a mostani, emberekkel végzett kísérlett mérföldkőnek számít. A szer megakadályozza, hogy a gomba mérge a májba kerüljön. A gyilkos galóca hatóanyagait két fő csoportba lehet sorolni. Az amatoxinok megakadályozzák a fehérjeszintézishez nélkülözhetetlen enzim kialakulását. A fallotoxinok a sejtmembránt károsíthatják, de ez kevésbé veszélyes, mert lassabban szívódnak fel a bélrendszerből.

Forrás, index.hu, fotó: Soltész Róbert





Címkék: galóza, ellenszer, mérgez, gomba, gyilkos, áldozat, életveszély, kultúra