Ma van a Magyar Kultúra Napja - hangzott el a tényszerű megállapítás tegnap kora reggel a KaposPont szerkesztőségében. Igen, mert 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey a Himnusz kéziratát - jött a reakció az egyik monitor mögül. Aha, és az idei évfordulót a Google is támogatja - tette hozzá egy, a virtuális kérdésekben mindig naprakész kollégánk.

Ennyiben maradtunk.

Aztán a napindító értekezleten sommáztuk a kaposvári programokat, amikre stábot küldünk. Így gondoltuk, megnézzük, hogyan csatlakozott a Munkácsy Mihály Gimnázium is a nagy közös online versmondáshoz, illetve, hogy az Együd Árpád Kultúrális Központban milyen műsorokkal készült az egész nap alatt egymást váltó másfélszáz fellépő.

Bevett szokás, hogy ha jártunkban-keltünkben valami érdekesbe botlunk, azt a többiekkel is megosztjuk. Két kávé között délelőtt aztán szó, szót követett, és azon vettük észre magunkat, hogy nem vicces videókat, vagy feldolgozandó témát, esetleg hétvégi történéseket, vagy régen volt kalandokat emlegetünk fel, hanem arról beszélgetünk, kinek, milyen kulturális ajánlani valója van a másik számára. Annyira belejöttünk, hogy arra gondoltunk, az ötleteket nem tartjuk meg magunknak, hanem közreadjuk. Szóval, most tallózanak velünk!



Magától értedődő volt, hogy a kultura napi híradós összeállítást a Géniusz és a Korzó műsorvezetője Stanics Adri készíti, a forgatások előtt ő a harmincas évei végén járó kortárs költőnek, Varró Dánielnek egy gyerekdalra írt stílusgyakorlatait vétette fel a közös listára. Elolvastuk, és tényleg: a "Boci, boci, tarka" shakespeare-i, vagy puskini átirata valóban szerezhet ragyogó perceket (a link alatt tucatnyi más, rövidke változat olvasható).

Bűnügyi tudósítónk, Kovács Gábor Füst Milán tollából a Feleségem történetét ajánlotta, hírműsorunk felelős szerkesztője, Kovács Dorián, pedig Örkény egyperceseit, mondván, ezekre mindenkinek van ideje.

Legtöbbünk, persze irodalmi alkotásokban gondolkodott először: Kosztolányi és Radnóti örökzöldjei, a "Halotti beszéd" és a "Nem tudhatom" is szóba kerültek. Góz Lilláról pedig az is kiderült, hogy nemcsak Radnóti verseit kedveli, hanem, hogy kislány korában Zelk Zoltán "Mese a legokosabb nyúlról" című gyermekversével jutott be egyszer egy megyei szavalóverseny döntőjébe.

A KaposPont felelős szerkesztője, Kontra Gergő több javaslattal is élt. Itt van rögtön Bacsó Péter tanúja, aztán a Mondák a magyar történelemből, illetve egy Vágtázó Csodaszarvas felvétel, a Hunok csatája. Legfiatalabb online titánunk, Ivánkovics István a slam poetry gyöngyszemeiből válogatott szívesen, Gulyás Lóri pedig Jankovivs Marcell remekbe szabott Madách-feldolgozását és a klasszikus magyar börleszket, az Egészséges Erotikát linkeltette ide.

Marosi Gábor, aki nem is olyan nagyon régen még maga is a Somogy Táncegyüttesben ropta a legényest, igazi táncművészeti csemegéket osztott meg. Egyik kiváló operatőrünkről Sinyi Zsoltról pedig megtudtuk, hogy szívesen lazít Deseő Csaba jazzhegedűs játékára.

Címkék: ajánl, irodalom, zene, film, kultúra