Minden negyedik gyereket ért már zaklatás az interneteten, de erről 90 százalékuk nem beszélt senkinek. A fiatalok rengeteg olyan tartalmat töltenek fel, amellyel vissza lehet élni. Európában már több öngyilkosság is történt internetes zaklatás miatt. Ezt szeretné megelőzni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium új kezdeményezése. Az internet nem felejt címmel előadássorozattal hívják fel a figyelmet a felelőtlen internetezés veszélyeire. Ma a Munkácsy Gimnáziumban beszélgettek a gyerekekkel.

A fiatalok naponta összesen 8600 évnyi időt töltenek el a világhálón. Ez alatt rengeteg tartalmat tesznek fel a netre.  

- Ma minden 4. gyermek állította azt a megkérdezettek közül, hogy történt interneten zaklatás. Tehát már molesztálták. A személyiségét olyan mértékű kérdéseket tettek fel amivel nem tudtak mit kezdeni. Megriadt tőle - állítja a társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Balatoni Mónika.

Ennek visszaszorítása érdekében, Az "Internet nem felejt" címmel programot indított középiskolásoknak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Egy nap netezési szokásait követhetik nyomon az előadáson a diákok a Munkácsy Gimnáziumban. A fiatalok ugyanis bele sem gondolnak milyen következményei lehetnek a különböző tartalmak megosztásának, vagy kedvelésének, akár néhány év múlva is. Például egy állásinterjún.

- Részeg, szexi, és félmeztelen bulifotók semmiképpen nem vonzó egy HR-esnek. Ugyanígy gondot okozhatnak a meggondolatlan posztok. Ha valaki kiírja hétfőn reggel, hogy Úristen ma megint másnaposan kell dolgozni menni és egyébként is utálom a főnökön akkor akkor azt a következő munkáltatója is meg fogja találni és nem biztos, hogy őt fogja választani - mondta az egyik előadó, Kocsis-M. Brigitta.

Az előadásokon jótanáccsal is ellátják a diákokat.

- Amire mi fel akarjuk hívni a fiatalok figyelmét, hogy mielőtt hozzászólok valakinek a képéhez, mielőtt megosztok valamit akár magamról akár másról gondoljam át, hogy ennek milyen veszélyei lehetnek - tette hozzá a másik előadó, Pataki Gábor.

A diákok többsége egyébként átlagosan 3 és fél órát netezik naponta. Sokan még az utcán séta közben is az okostelefonjukat nyomkodják. A szakemberek szerint nemcsak a diákoknak, a szülőknek és a pedagógusoknak is jobban oda kellene figyelni az internethasználatra.

Címkék: megoszt, tartalom, feltölt, internet, fiatal, kultúra