megyenap 0106.avi_snapshot_00.20_[2014.01.06_18.31.39].jpg


II. Ulászló 1498. január 6-án a vármegyék közül elsőként Somogynak adományozott címer és pecséthasználati jogot. Somogy 1996 óta minden évben megünnepli megyévé választásának évfordulóját.

A Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy Somogy a középkori háborúkban tanúsított hűségével vívta ki az elismerést. A történelem folyamán sokszor kellett újra építenie magát. Gelencsér Attila szerint így lesz ez a közeljövőben is.

- Több mint 45 milliárd forint sorsáról mi dönthetünk a következő években, hogy a somogyi gazdaságot fejlesszük, hogy az itt élő családok számára hálót adjunk és halat osztogassunk és nem engedünk a fejenkénti egy millió forintból - mondta Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke.

megyenap 0106.avi_snapshot_02.37_[2014.01.06_18.31.33].jpg


A megye fennállása mellett a három és fél évvel ezelőtt elkezdett önkormányzati reform sikereit is ünnepeljük, mondta Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes szerint ma már minden eddiginél erősebb a helyi önkormányzatok szerepe és az állammal partnerei egymásnak.     

- Van azonban egy mindennél lényegesebb közös tulajdonság, ez pedig az a cél, amelynek érdekében kifejtjük a működésünket, az a cél, ami itt ennek az épületnek a homlokzatán is megjelenik, a közjó. A közjó gyarapítása, a közjóért való munkálkodás - tette hozzá ünnepi köszöntőjében Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes.

megyenap 0106.avi_snapshot_01.47_[2014.01.06_18.31.24].jpg


Az ünnepi közgyűlésen átadták a megye kitüntető címeit is. Pro Comitatu elismerést kapott Fésüs Éva író, aki számtalan rádió és mesejáték, valamint könyv szerzője.

- Itt teljesedett teljessé az életem, itt lett termő fává és itt voltam gazdagság nélkül boldog, és mert az egyik dédapám egy itt felejtett álmát hagyta rám: a hajnalok mind reménységet hoztak és míg színes szép magyar szavakból mesét fontam, a Zselic fölött láthattam a holdat, bokáig járni ezüst csillagokban - fogalmazta meg gondolatait Fésüs Éva.

Szintén a legmagasabb elismerést, a Pro Comitatu kitüntető díjat kapta Vörös Tamás megyei főjegyző. Rajtuk kívül még 21 embernek köszönték meg a megyéért tett fáradozásaikat.

Nézze meg videónkat a rendezvényről:

Címkék: megyéje, hűség, megyehét, somogy, 2014, kultúra