szita


Úgy tűnik, Kaposvár eldöntötte, hogy minőségi kultúrateremtéssel és ápolással fog kitűnni a városok versenyében.  Igaz lehet ez a megállapítás? Tudatos építkezés zajlik a városban ezen a téren?


- Hiszünk benne, hogy a kultúrával meg lehet szólítani az embereket, és hogy az iránta való elkötelezõdéssel csak nyerhet a város és lakossága. Ennek szellemében határozott célunk, hogy olyasvalamit próbáljunk létrehozni, amelyre még nincs példa, amely elrugaszkodik a megszokottól. Így volt ez néhány évvel ezelõtt is, amikor Kokas Katalin hívószavára létrehoztuk kamarazenei fesztiválunkat, a Kaposfestet, mely országos, sõt nemzetközi viszonylatban is unikumnak számít - kezdte interjúját Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A világraszóló kamarazenei fesztivál mellé Rippl-Rónait, Kaposvár szülöttét választották a város „arcának”. Vele kapcsolatban is több éves építkezésben és brandépítésben gondolkodnak, vagy ez csak egy rövid akció?

- Hazánkban egyedülálló kezdeményezés, hogy egy város oly markáns módon elkötelezze magát egyetlen személy mellett, mint azt Salzburg teszi Mozarttal. Mivel mindig is büszkén vallottuk, hogy Kaposvár a festõk városa, nem volt kérdés, hogy az európai hírû festõmûvészt és grafikust, Rippl-Rónai Józsefet válasszuk Kaposvár „arcának”, akinek fantasztikus életmûve a legnagyobbak közé emelte, de sosem felejtette el, honnan származik.

Az életmû és a hagyaték gondozása miatt is újítottuk fel a Rippl-Rónai Villát és a festõmûvész szülõházát, illetve ezért hoztuk létre a Rippl-Rónai Látogatóközpontot, melyben az 1900-as években elpusztult Andrássy-ebédlõ pontos mása is helyet kapott. A környezõ parkban pedig olyan programokkal tudunk szolgálni, melyek a város színe-javát a szabadba csábítják. Ez nem kevés pénzbe került, de nagyon bízom benne, hogy mindaz, amit az életmû gondozásába fektettünk, meg fog térülni, és Rippl-Rónai neve a szélesebb közönség számára is egyet fog jelenteni Kaposvárral.

Képes lesz Kaposvárt kiemelni a többi város sorából és még vonzóbbá tenni a Rippl-Rónai név?

- Hosszú távú terveink fontos építõköve, hogy a Rippl-Rónai születésnapja hetében megrendezett Festõk Városa Hangulatfesztivál a Rippl-Rónai Fesztivál nevet kapja, és minden évben Rippl-Rónaihoz köthetõ képzõmûvészeti kiállítással és nemzetközi tudományos konferenciával sikerüljön méltó emléket állítani a festõóriásnak, és életmûvét minél több emberrel megismertetni. Emellett többek közt kiállításokkal és a Rippl-Rónai örökség felújításával igyekszünk eleget tenni a kitûzött céloknak. Az imázsépítés részeként a Magyar Államvasutak Zrt.-vel való együttmûködés nyomán pedig Kaposvár új intercity vonattal lesz gazdagabb: a Rippl-Rónai IC Budapest-Kaposvár útvonalon Horvátország felé haladva kapcsolódik be a nemzetközi hálózatba.

A materiális kereteken túl mennyire rendelkeznek azzal a szakmai háttérrel, mely a Rippl-Rónai projektet ugyanolyan magas színvonalon képes végigvinni, mint például a kamarazenei fesztivált?


- Rippl-Rónai-kultuszt kezdtünk el építeni – természetesen jó értelemben véve. Ebben a folyamatban Horváth János Milán mûvészettörténész kutatásaira alapozunk, akinél megkockáztatom, hogy senki nem tud többet Kaposvár és Európa híres festõmûvészérõl.
Most érkezett el a megfelelõ pillanat az építkezéshez, hiszen Rippl-Rónait idézve „Érniök kell a dolgoknak, hogy érthetõbbek legyenek. Vagy még helyesebben: a dolgok várnak, míg az emberek megértése hozzájuk fejlõdik”. Emellett csak annyit tudok mindenkinek ajánlani, hogy látogasson el Kaposvárra, nézze meg Rippl-Rónai képeit, olvassa el élete történetét, látogasson el egykori kaposvári otthonába, és beszélgessen egy jót Horváth János Milán mûvészettörténésszel, aki sok érdekes és eddig ismeretlen történettel szolgál majd.

Címkék: ripp, károly, józsef, rónai, interjú, szita, kultúra