Tánc 1.jpg


Több mint egy órát készültek a táncosok a fellépés előtt. A ruhának, de még a hajfonatnak is tökéletesnek kell lennie.

Idén hét produkciói kerültek be a somogyi néptánc antológiába. A legkisebb táncos még csak 8 éves.

- Úgy kezdtem el táncolni, hogy már az óvodában is a kiscsoportban kisírtam magamnak, hogy had táncolhassak. És akkor úgy kezdődött ez a tánc dolog - Horváth Lili Lídia.

Tánc 3.jpg


A Somogy Táncegyüttes egy új koreográfiával készült. Találkozások címmel a bukovinai táncokból merítettek.  

- Önmagában véve elég kuriózum mert a bukovinai székelyek elég hányattatott elég vándorlós életet éltek. Ezalatt a vándorlás alatt sokszínű kultúrába merítkeztek bele a táncok stílusai és a táncaik is ezt tükrözik - Turi Endre, művészeti vezető, Somogy Táncegyüttes.

Somogyban jelenleg több kétezren foglalkoznak néptánccal és népzenével. A megyei néptáncszövettség célja, hogy még többen megismerjék a kultúrának azt a részét, amely a gyökerekből táplálkozik.  

- Nagyon fotnos, hogy a gyerekek ezeket a ritmusokat, tempókat dallamokat, lépéseket figurákat megismerhessék. És ezen keresztül nemcsak gyakorlati, hanem valahol olyan eszmei tudást és többletet is kaphatnak ami később a felnőtt korukban is tisztában vannak azzal, hogy honnan származnak - Merczel István, elnök, Somogy Megyei Néptáncszövetség.

A rendezvényen átadták a Csíkvár-díjat is. Idén a Zselic Művészeti Iskola koreográfus házaspárja Zóka Éva és Horváth Tibor kapta az elismerést. A művészek több száz gyermekkel foglalkoznak és elhivatottságuknak érzik a hagyományőrzést.

- Egyrészt a magyarságunkat tanítjuk meg. Mert sajnos a mai világunkban ezt tanítani kell. Nagyapáinktól nagyanyáinktól ezt megtanultuk átörökítődött de a mai világban ez már nem így van - Horváth Tibor, koreográfus, Zselic Művészeti Iskola, Szenna.

Nézze meg mindezt videón is:

Címkék: táncosok, táncegyüttes, megye, 2013, somogy, kultúra