elnoki asztal.jpg

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tizenötödik alkalommal rendezte meg hagyományos év végi ünnepi eseményét, a Vállalkozók Napját, amelyre az ország minden megyéjéből közel 600-an érkezte. A rendezvény mára a magyar üzleti élet egyik legrangosabb fórumává vált, amely a vállalkozói szektor jelentőségét mutatja hazánk gazdasági életében. A VOSZ fennállásának 25. évfordulója alkalmából az alapító tagok jubileumi elismerésben részesültek, valamint a vállalkozók magas szintű állami és szövetségi kitüntetéseit is átadták.

A rendezvényen Magyar Gazdaságért Díjat kapott Dr. Büttner Tamás, a Büttner és Társai Szerszámelemgyártó Kft. tulajdonosa.

dr. bttner tams_.jpg


Idén három somogyi örülhetett az "Év vállalkozója Díjnak": Gallai Lajos, a Gallai Könvvizsgákó Kft. tulajdonos ügyvezetője, valamint Nagy Zsuzsanna és Zatykóné Könnyid Ágnes, a Club-Hotel Balaton Kft.-től.

zatykone.jpg


Daxner Gábor a a VOSZ Somogy megyei elnöke pedig jubileumi elismerésben részesült.

daxner.jpg


Stabilizálódik és növekedésbe fordul az ország gazdasági teljesítménye, a folyamatban pedig kiemelt szerepet játszottak a vállalkozók – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által rendezett jubileumi Vállalkozók Napján. A rendezvényen a 25. születésnapját ünneplő VOSZ alapítói is felszólaltak, valamint átadták az érdekvédelmi szervezet, valamint a gazdasági tárca díjait.

A gazdasági helyzet értékelése, a jövőbeni feladatok számba vétele mellett az idei Vállalkozók Napja a 25 éves VOSZ születése óta eltelt idő tanulságairól is szólt. Az eseményen a felszólalók azonban a gazdasági növekedés újbóli beindulásának fontosságát hangsúlyozták.

„Egy ország akkor él, ha gazdasága növekszik, ha a bővített újratermelés van. Ebben az esetben lehetséges az előrelépés, és emelkedhet az életszínvonal” – jelentette ki Demján Sándor a Vállalkozók Napja idei ünnepségén, amelyet a Művészetek Palotájában rendeztek Budapesten, pénteken. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke a gazdasági helyzetet értékelő beszédében kifejtette: ha erős a gazdaság, Magyarország ki fog lábalni kedvezőtlen helyzetéből. A növekedés mára látható, és bíztató, hogy a jövőben is folytatódni fog – tette hozzá Demján, aki szerint ha meglódul a gazdaság, remélhetőleg a közfoglalkoztatottak egy része is helyet talál a versenyszférában.


Demján Sándor szólt az érdekvédelmi szervezet alapítóiról is, és kijelentette: alapítani valamit, ami huszonöt évig él, nagyszerű dolog. Az ügyvezető elnök szerint a VOSZ létrejötte példaértékű bátorságról tanúskodott születése pillanatában.

„A halászok tudják, hogy a tenger veszélyes, és a vihar borzalmas, ám ez sem bírja rá őket, hogy a parton maradjanak” – kezdte ünnepi beszédét az eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, méltatva a vállalkozók kockázatvállalását. Hozzátette: 2013 fordulatos év volt, az első negyedév adatai még recessziót tükröztek, a harmadik negyedéves eredmények szerint azonban már 1,8 százalékkal nőtt a gazdaság. „Jól látható, hogy a bővülés a korábbiaknál szélesebb alapra épül, és a nemzetközi elemzők, valamint az Európai Bizottság is további növekedéssel számol” – fogalmazott. A nemzetgazdasági tárca vezetője kijelentette: „megérte letörni az adósságot, és három százalék alá szorítani a hiányt. Ennek eredményeképp 1992 óta nem látott magasságban van a foglalkoztatottság, amely megközelíti a négymillió főt, és nőttek a reálbérek is, amely hozzájárulhat a fogyasztás bővüléséhez.”

Varga Mihály szólt a gazdaságot támogató hitelprogramokról, és a munkahelyvédelmi akciótervről is, valamint emlékeztetett: a kormány jelentős eljárási könnyítéseket vezetett be, amely csökkentette a vállalkozások adminisztrációs terheit.

allami.jpg


A 25 éves VOSZ jubileumi rendezvényén felszólalt Simsa Péter, a szervezet alapító elnöke is. Beszédében felidézte: amikor elkezdték szervezni a vállalkozói érdekképviseletet, a cél az volt, hogy fékezzék az állam „szabályozó és jövedelemkoncentráló lelkesedését”. Kijelentette: ma az érdekvédelmi szervezetek szerepe ismét megnőtt. „Az mindenképp siker, hogy huszonöt év után itt lehetünk” – tette hozzá.

Az eseményen köszönetet mondott kollégáinak Palotás János is, aki a VOSZ alapító társelnöke, később elnöke volt. „Csináltam pár dolgot az életben, amire büszke vagyok, de erre nagyon” – mondta Palotás, aki emlékeztetett: az alapításkor fontos volt, hogy független szervezet jöjjön létre, amely csak azokban a kérdésekben nyilvánul meg, amelyekben megoldási javaslata is van, tevékenysége nem merül ki a kritikák megfogalmazásában.

jubileumi kitntetettek.jpg


A jövőről szólva Tolnay Tibor, a VOSZ soros elnöke kijelentette: a GDP mára stabilizálódni látszik, a jövő évben pedig kismértékű növekedés is várható. „Fordulat azonban csak akkor következik be, ha nem csupán a fogyasztás oldalán tapasztalható bővülés, hanem a termelés területén is. Ehhez fejlesztések kellenek, a beruházási rátának el kell mozdulnia a mai, alacsony szintjéről” – tette hozzá a soros elnök.

Hagyomány, hogy a Vállalkozók Napján állami és miniszteri kitüntetéseket osztanak ki, így volt ez most is, az elismeréseket Varga Mihály nyújtotta át. A VOSZ által alapított Év Vállalkozója díjával, amelyet a szervezet vezetése adott át, a legkiválóbb szakmai teljesítményt és egyben az elkötelezett közéleti szerepvállalást tanúsító vállalkozások munkáját ismerik el. Az idei évben emellett a VOSZ 25 éves fennállásának alkalmából a szervezet jubileumi díjait is megkapták az alapítók.

Címkék: jubileumi, vosz, kitüntetés, állami, somogy, kultúra