kaposvar_harmadik_1.jpg


Szombaton rendezték meg az Integrált természettudományos vetélkedő országos döntőjét a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó szervezésében a győri Krúdy Gyula Középiskolában. Az áprilisban indult, többfordulós verseny a 9–11 évfolyamos tanulóknak szól. Idén mintegy 200 négyfős csapat indult, közülük a legjobb tíz küzdött a dobogó legfelső fokáért és az értékes nyereményekért. A fődíj egy négynapos erdélyi utazás volt, melyet a miskolci Földes Ferenc Gimnázium csapata és felkészítő tanára nyert el.

A versenysorozat áprilisi, iskolai fordulója egy kétórás tesztfeladattal indult, az októberi középdöntőben pedig már komolyabb feladatok is szerepeltek, például a csapatoknak egy-egy természeti jelenséget kellett modellezniük a környezetükben található egyszerű eszközök felhasználásával.

A hétvégi döntő azonban még ezeknél is nehezebb feladatokat tartogatott, amelyek megoldásához sokféle fizikai, kémiai, földrajzi és biológiai ismeretre volt szükség. Az idei döntő beugrófeladata egy 3-4 perces kisfilm volt, amelyben egy lokális vagy globális környezetvédelmi problémára hívják fel a figyelmet a diákok. A film témáját egy percben vezethették fel a vetítés előtt, a lejátszást követően pedig dr. Juhász Árpád, a zsűri elnöke értékelte őket.

ntk_juhasz_arpad_zsuri_elnoke.jpg


„Az elkészült filmek témáinak változatossága azt mutatja, hogy ezek a fiatalok környezettudatosan élnek, észreveszik az őket körülvevő világ problémáit és tesznek is ellene” – mutatott rá Kiss János Tamás, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó vezérigazgatója. Az egyik csapat munkája például a városi hangszennyezés madarakra gyakorolt hatását mutatta be feketerigók énekén elvégzett megfigyeléseik alapján. Egy másik csapat a fényszennyezésnek az állatvilágra és az emberi szervezetre gyakorolt ártalmas hatását igazolta, de többen foglalkoztak a hulladékgazdálkodással, a víz- és légszennyezés problémáival is. A győztes miskolci Földes csapat komoly méréseket végzett a Borsodi-medence rekultiválatlan lerakóiban jelen lévő káros anyagokról.

A döntő folytatásában kísérleteket, tesztfeladatokat oldottak meg a résztvevők, végül pedig villámkérdések következtek. A reggeltől kora délutánig tartó döntőben a Földes csapat győzedelmeskedett, így ők vehetnek részt felkészítő tanárukkal együtt a négynapos erdélyi utazáson. A második helyezettek csapattagonként 20-20 ezer forint értékű könyvcsomagot és egyéves National Geographic előfizetést nyertek. A bronzérmes csapat tagjai pedig a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó 15 ezer forintos könyvcsomagjait vihették haza.

kaposvar_harmadik_2.jpg

Címkék: katolikus, diák, verseny, iskola, kultúra, kaposvár