Libákat kergettek a gyerekek a szennai skanzen udvarán. Ezek a szárnyasok árulták el a IV. században a koldusok és szegények védelmezőjének, Mártonnak a rejtekhelyét. Mivel nem vágyott püspöki rangra, ezért bebújt az ólba a libák közé. Szent Márton napján éppen ezért tilos volt éhezni.

Szennán ludaskását főztek a vendégeknek. A hagyományokhoz híven Márton napján az új bort is meg lehetett kóstolni. A borászok szerint idén a fehér szőlőfajtákból lett jó a termés.

- A fehér borokban inkább szerencsések voltunk. A vörös boroknál az a legnagyobb probléma, hogy a nagy melegbe amikor nem volt csapadék akkor a bogyók nem tudtak fejlődni és így a színanyagok nem tudtak érlelődni a borokban, így talán vékonyabbak a vörös borok - árulta el Vajda László borszakértő.

Míg a felnőttek ettek-ittak, addig a gyerekek ludas lámpást készítettek.

Szent Márton napjához a számos szokáson kívül jóslások is kötődnek: - Szent Márton nap ha szép derült idővel jő, akkor bizony a telünk is sokkal kellemesebb lesz. A liba csontjából jósoltak. Ha a liba csontja hosszú és fehér akkor hosszzú kemény tél várható - mesélte a Szennai Skanzen vezetője, Aranyos Sándor.

A libacsontból azúttal nem jósoltak, hanem a levesbe tették az egyik étteremben. Az aszaltszilvás nyaklevesen kívül libamájparféval és fügekenyérrel várták a vendégeket. De a sült libacombot lilakáposztával is meg lehetett kóstolni. A vendégeknek ízlett a vacsora.

A jövő héten sem kell libahús nélkül maradniuk a kaposváriaknak. Számos étteremben kínálnak ugyanis még Márton napi menüt.

 

Címkék: márton, menü, lakoma, liba, nap, kultúra