1517. október 31-én függesztette ki a wittenbergi vártemplom ajtajára 95 tézisét Luther Márton. Ezzel elkezdődött a reformáció Európában. A XVI. századi keresztény reformáció vezéralakja új utakat nyitott a hit felfedezésében.

Ünnepi Istentiszteleten emlékeztek meg a reformációra a bárdudvarnoki református templomban.

- Az apostoli korhoz, az ősegyház idejéhez kívántak visszatérni a reformátorok, mert mind az ami már a Római Katolikus Egyházat abban az időben jellemezte az elég távol került a szentírástól, Jézus Krisztus üzenetétől - Kutasiné Molnár Boglárka, református lelkipásztor, Kaposmérő.

A Kaposvár-környéki lelkészi-kiskör gyülekezeteinek közös hálaadása minden évben olyan helyszínen van, ahol kis létszámú a gyülekezet tagja. Bárudvarnokon is mindösszesen 66-an vannak.

- Sajnos az elmúlt években tapasztaltuk, hogy nagyon sokszor az október 31-ei ünnep úgy eltűnik a hétköznapokban. És ez lehetőség arra, hogy egy kicsit ünnepibben, a szívünket is kicsit ünnepibe öltöztessük és így együtt találkozzunk egy Istentiszteleten, egy úrvacsorás Istentiszteleten - Perpékné Papp Éva, beosztott lelkipásztor, Kaposvár.

A reformáció napi megemlékezésnek idén nem véletlenül választották a szervezők ezt a helyszínt. Az 1822-ben épített templom ugyanis a napokban szépült meg.

- Az elmúlt időszakban elég romos állapotba került, kívül-belül. Kívül még látszik is a jelenlegi állapota, ugyanilyen állapotban volt a templom belülről is, és hála Istennek és az ő gondviselésének és pályázati forrásoknak a templom belsőt sikerült befejeznünk - Perpék Attila, helyettes lelkipásztor, Bárdudvarnok.

Az Istentisztelet végén a zsúfolásig megtelt templomban a hívek közös Úrvacsorát vettek.

 

Címkék: luther, márton, reformáció, református, napja, kultúra