Milyen időtlen üzeneteket fogalmazhat meg 2013-ban egy olyan színielőadás, amely a keresztes háborúk idejében játszódik? A Csiky Gergely Színháznak új bemutatóját, Gotthold Ephraim Lessing drámai költeményének, egy felnőttmesének az alapján állították színpadra. A Bölcs Náthán kapcsán hitről, türelemről, korszellemről, bűnökről és megbocsátásról, emberségről és közösségről is szó esett stúdiónkban. Ujkéry Csaba, vendégeivel: Bellai Zoltán református lelkipásztorral, Fábry Kornél plébánossal és a Kaposvári Zsidó Hitközség elnökével Róna Lászlóval beszélgetett.

 

 

Gotthold Ephraim Lessing: Bölcs Náthán (felnőttmese)

„Mi a nép? Zsidó s keresztény tán inkább zsidó s keresztény, mint ember?” Tud-e zsidó, muzulmán és keresztény helyett mindegyikük ember lenni – ez a mindennél fontosabb kérdés. Lessing drámájában egy főúr megkegyelmez egy ifjú lovagnak – mert az emlékezteti őt rég eltűnt öccsére. A lovag, miután megmenekült a halálos büntetéstől, visszanyert életét tüstént kockára teszi: megment a tűzhaláltól egy fiatal lányt, akinek apja dúsgazdag kereskedő. A kereskedőtől a főúr épp kölcsön akar kérni, a megmentett lány szíve pedig a lovagért ég. Jeruzsálemben vagyunk, a keresztes háborúk idején, mikor a vallási különbségek miatt százezrek gyilkoltak, és gyilkoltattak meg. A főúr muzulmán, az ifjú lovag harcosa a kereszténységnek; a gazdag kereskedő – Náthán – zsidó. Olyan különbségek ezek, amik feloldhatatlannak tűntek akkoriban… s ha mélyen magunkba-, és figyelmesen körbenézünk, talán ma is érezzük, hogy sokszor nehéz feldogozni azt, mennyire különbözőeknek neveltek bennünket.

Valló Péter harmadik évada visszatérő rendezője a kaposvári Csiky Gergely Színháznak. A Tisztogatás és az Éjjeli menedékhely című előadások már bizonyították, milyen érzékenységgel és igényességgel beszél égető fontosságú kérdésekről.

Játsszák: Szarvas József m.v., Takács Katalin, Spindler Béla, Fándly Csaba, Czene Zsófia, Mészáros Sára, Kelemen József, Gyuricza István, Nyári Oszkár

Címkék: vallás, stúdió, beszélget, bölcs, náthán, színház, hit, csiky, kultúra