Pénteken este a Csiky Gergely Színházban rendezett gálaműsoron a 12 jelölt közül, Csiszár Elek, festőművész, Lovrek Károly és a Siófoki Férfi Dalkör, valamint Csikvár Gábor, népzenész vehette át az elismeréssel járó 1 millió forintot.

A zsűrinek idén nehéz dolga volt. 12 jelölt közül kellett kiválasztani a három "legjobbat".

- Én azt kívánom, hogy zsűri mindig legyen nehéz helyzetben, ennél sokkal nehezebb helyzetben is, mert ez jelenti azt, hogy sok olyan ember él a környezetünkben, a megyénkben, akik érdemesek a díjazásra - mondta a VOSZ megyei elnöke, Daxner Gábor.

Elsőként a több évtizede alkotó Csiszár Elek, siófoki festőművészt díjazták. A főként sanyarú sorsú emberekről alkotó művész, számos kitüntetéssel büszkélkedhet, de ennek is nagyon örült.

-A legnagyobb elismerés. Én 1961-ben kaptam meg a Rippl-Rónai díjat, óriási elismerés volt, azóta már rég megszűnt a Rippl-Rónai díj. Ha jól számolom össze a Rippl-Rónai díjazottak közül 3-an élünk - mondta Csiszár Elek festőművész.

Az erős mezőnybe egy fiatal népzenészt is jelöltek, akit jól ismer a kaposvári és a somogyi közönség. Csikvár Gábor vehette át másodikként az elismerést. Szerinte a díjat mestereinek és barátainak köszönheti.

Azoknak az embereknek, akik elindítottak ezen az életpályán. Azoknak az embereknek, akik tanítottak és képeztek, és a sok bölcsességgel elláttak, és azoknak az embereknek, akikkel együtt dolgozhatok, a munkatársaimnak tudhatom őket - mondta Csikvár Gábor népzenész.

A díjátadón számos tehetséges csoport mutatkozott be, köztök volt a Siófoki Férfi Dalkör is, ők azonban nem véletlen. A csaknem 140 éves kórus és vezetőjük Lovrek Károly is Prima díjat kapott.

- Somogy megyei díjat még nem kaptunk. És amikor az ember a saját hazájában lesz próféta, és ezt nagyon szerényen igyekszem mondani, akkor ez mindig jól esik, azt szokták mondani, hogy nem nagyon szokták megbecsülni a saját embereiket, hát lám egy férfikar, egy egyedülállóan régmúlttal rendelkező kapta ezt a Prima Primissima díjat - árulta el a Siófoki Férfi Dalkör vezetője, Lovrek Károly.

A díjazottak fejenként egy millió forint jutalmat kaptak. A közönség díjas pedig 300 ezer forintot.

 

Címkék: primissima, díjasok, prima, kultúra, somogy, kaposvár