3000 millió forintos támogatást kapott ötvenhét önkormányzati fenntartású muzeális intézmény az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága Múzeumfejlesztési Programjának keretében. A pályázati úton megnyert összeget az intézmények állandó kiállításaik korszerűsítésére, valamint új tárlatok létrehozására költhetik.

A helyi önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények fejlesztésére idén összesen 68 pályázatot küldtek be. A szakmai bizottság javaslata alapján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 57 muzeális intézmény támogatásáról döntött.

A támogatásból két somogyi intézmény is részesült: a barcsi Móricz Zsigmond Művelődési Központ és Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely másfél millió forintot kapott infrastrukturális fejlesztésre, míg a Buzsáki Népművészeti Tájház három millió forintból fejlesztheti állandó kiállítását.

A tárca múzeumfejlesztési célokra fordítható forrása a 2012-ben elkülönített 166,7 millió forinthoz képest 2013-ban csaknem megduplázódott. A 300 millió forintos keretből 240 millió a múzeumi besorolással rendelkező intézmények, 60 millió pedig a közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szakmai támogatására fordítható - írja közleményében a Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Címkék: buzsák, intézmény, múzeum, millió, barcs, támogatás, kultúra