pályi


A kaposvári BábSzín Teret képviselő művész, aki a bábszínház alapítója is, kedden telt ház előtt játszott az Obrazcov bábszínházban, és az előadást szerdán is láthatják szakmabeliek és a bábművészet iránt érdeklődők egyaránt.

Pályi János az MTI-nek elmondta, hogy a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának köszönhetően kapott meghívást a fesztiválra. "Nem kellett kétszer mondani, hogy Moszkvába, az Obrazcov bábszínházba jöjjek" - tette hozzá.

Az Órajáték című darabot is a Kulturális Központ felkérésére hozta el az orosz fővárosba. Bár tulajdonképpen minden darabja úgynevezett vásári játék, a Moszkvába elhozott előadás mind közül a legjobban foglalja össze munkásságát.

A magyar bábművész nagyon örült annak, hogy meghívói ezt a darabot választották, mert kedves bábjával, Vitéz Lászlóval, amellyel a világot járja, mindenütt sikere van. Mint mondta: túl egyszerű lett volna a dolga. Nem csak a történet bonyolult, hanem az előadásmód is az. Van benne kézjáték, kesztyűsjáték, marionett és még sok minden más. Olyan bábos formák, amelyek érdekessé, változatossá teszik a játékot, egyszersmind megnehezíti a közönség dolgát is, hiszen nagy koncentrációra készteti.

Pályi János úgy érzékelte, hogy a közönség élvezte, értette a darabot. A vendéglátók mindent megtettek azért, hogy a nyelvi problémákat is áthidalják. A nézők számára kivetítették a szöveg orosz változatát és az előadásról tájékoztató anyagokat készítettek.

Címkék: pályi, moszkva, bábszíntér, jános, kultúra, kaposvár