gyerekek


- Amikor beléptem ma az osztályba azt láttam az osztálytársamon, hogy örül. Megkédeztem tőle miért, azt mondta, hogy az osztályban egy fiúval összebarátkozott és már a legjobb barátok lettek. A reggeli élményeiket mesélték el a gyerekek a Honvéd utcai tagiskolában erkölcstan órán, majd az érzelmekről beszélgettek. Azt mondják, ha pozitívan gondolkoznak, és hiszenek önmagukban akkor könnyebben boldogulnak.       

-Ha hiszek abban, hogy meg tudom csinálni és akarom, akkor valószínűleg sikerülni fog - Böröcz Botond.

Az osztály másik fele pedig vallásos. Istenben hisznek.

- Anyával szoktunk és minden vasárnap járunk - Ottó Panna.

Az erkölcstant oktató pedagógus szerint a diákoknak egyre nagyobb szükségük van a hasonló foglalkozásokra.

-A gyerekek a mai órákon egyre kevesebbet beszélgethetnek. És mondhatják el a véleményüket és itt a gyerekek nagyon boldogan megnyilatkoznak. Nincs megmérettetés - Horváthné Jákfalvi Szidónia, pedagógus, Honvéd utcai Tagiskola.

A kaposvári Szent Imre Templom vasárnap délelőtt. Egyre több család jár a zenés misére. A kutatás szerint bár a fiatal felnőttek többsége nem gyakorolja vallását, mégis fontosak számukra a keresztény értékek. 80%-ukat megkeresztelték és 65%-uk bérmálkozott is. Többségük pedig az egyházi esküvőt is fontosnak tartja.

60%-ának van egyházi esküvője - mondja a kutatást végző Tóth Isvánné. Hozzátette: a hit nemcsak a vallásos kötődés miatt fontos.

- Minden ember életében kell, hogy legyen valami olyan vezérlőmotívum amit hitnek is nevezhetünk. Tehát hinni kell valamiben, hogy miben azt embere válogatja - Tóth Istvánné, adjunktus, Kaposvári Egyetem.

Szerinte a vallásos hit és a hétköznapi erkölcsi értékek több ponton is fedik egymást. Akik ugyanis hisznek valamiben, könnyebben boldogulnak. Véleménye szerint ezért is fontosak az idén bevezetett erkölcstan és hittanórák.

Címkék: mai, vallásosak, papíron, csak, fiatalok, kultúra