Egyetem, előadóterem - nagyon jó!

A Nyíregyházi Főiskolán a hallgatók 45 százaléka, a Kaposvári Egyetemen viszont még több, a diákok 50 százaléka nem kapja meg a diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt. A vezető, nívósabb egyetemeken ennél jóval kisebb ez a szám. A  Budapesti Corvinus Egyetemen a hallgatók 11, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 3,4 százaléka nem rendelkezhet megfelelő nyelvvizsgával a diplomázáskor.

2011-ben már elfogafott egy engedményt a parlament, ekkor vezették be ugyanis a nyelvvizsga-amnesztiát, amely alapján azok a hallgatók, akik 2013-ban vagy korábban államvizsgáztak, de az abszolválást követő három évben nem tudták, nem tudják bemutatni nyelvvizsga-bizonyítványukat, az intézmény által szervezett vizsgával válthatják azt ki. Erre azonban csak az intézmény külön engedélyével van lehetőség.

Az enyhítésről szóló dokumentumban megfogalmazzák: attól nem fognak többen idegen nyelveket beszélni, hogy a diploma kiadását nyelvvizsgához kötik.

A változatás magyarázata, hogy vannak olyan szakmák, amelyekben az idegen nyelv ismerete nem létfontosságú, másodlagos, vagy teljességgel felesleges a nyelvtudás. Ezeknek a szakoknak a hallgatói ugyanakkor diploma nélkül is el tudnak helyezkedni, és éppen azért nem szereznek nyelvvizsga-bizonyítványt, mert fontosabb számukra a munka és a családalapítás.

Címkék: tanítás, nyelvvizsga, vélemény, oktatás, egyetem, kultúra