Somogy több kisebb településén mára szinte teljesen megszűnt a közösségi élet. A Kaposfői Közösségi Ház ezt a hiányt akarja pótolni, és a családokat szeretné összetartani.

Az uniós forrásból felújított épületet szombaton adták át. A kistérségi társulás ezen kívül még Kadarkút és Nagybajom környékén, 12 helyszínen működtet gyermek- és ifjúsági házakat. Céljuk a hátrányos helyzetűek segítése, felzárkóztatása.




A helyi roma kórus nyitotta az ünnepséget. Saját nyelvükön is dicsőítették az Urat.

- Itt van tető, van kályha, otthont építettek. Azoknak, akiknek nem volt, és ez nagyszerű - Balás Béla, megyéspüspök.

Balás Béla megyéspüspök ünnepi beszédében kiemelte: a szeretetnek fotnos szerepe lesz a közösségi házban, ezt itt mindenki gyakorolhatja.

Majd megáldotta az épületet. A helyi plébános, Somos atya szerint az itt élő embereknek otthont ad és közösséget teremt a felújított épület, amely több programmal várja az ide betérőket.  

- Reggeltől estig vannak nyitva, késő estig. Délelőtt kismamákkal találkoznak az itt dolgozó szociális munkások. Baba-mama klub van. Fejlesztő pedagógusok, korai fejlesztő pedagógusok. Ők foglalkoznak a kisgyermekekkel - Somos László, esperes-plébános, Kaposfõ.

A közösségi ház egy uniós pályázat segítségével valósult meg. A Kadarkúti-Nagybajomi kistérségben 13 állandó helyszínen alakítottak ki gyermek- és közösségi házakat és ifjúsági pontokat. Csaknem 600 millió forintos támogatással. Céljuk a családok összetartása.

- Sok olyan kistelepülés van a kistérségben, ahol már mindenféle közösségi élet azt kell mondani, hogy megszűnt. Már nincs óvoda és nincs iskola sem. Már alsó tagozat sincs. Nincsenek közösségi színterek, ahol összegyűlhetnének a településen élő fiatalok, a fiatal felnőttek vagy az idősebbek is - Nagy Katalin, projektvezető, Kadarkúti-Nagybajomi Többcélú Kistérségi Társulás.

Az unió két évig támogatja a közösségi házak működését és az ott folyó programokat. Az egyik ilyen a gyermekszegénység felszámolása. A vezetők szerint ugyanis, sok kisgyermek itt kaphat majd a télen kenyeret, meleget és vizet.

Címkék: házat, kaposfőiek, avattak, falu, kultúra