nemzeti vágta


A magyar katonai hagyományok ápolása szempontjából kiemelkedő esemény alkalmából Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke és Mondok Gyula társelnök, Székely Tibor, a vágta főkapitánya, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviseletében Ézsiás Vencel koszorúzta meg az emlékkövet, a versenyen részt vevő települések polgármesterei pedig virágokat helyeztek el ez emlékműnél.

Az ünnepi beszédek után a magyar hagyományőrző huszárok közreműködésével felvonultak a magyar történelem korszakait felelevenítő lovasok. Őket a versenyben részt vevő hetvenkét település lovasainak felvonulása követte. A versenyzők nnepélyes fogadalmat tettek, majd az ágyúszóval hivatalosan is megkezdődött a 2013-as Nemzeti Vágta.

Szombat délután a kishuszárvágtával, majd a települések előfutamaival folytatódik a program, amelyet a fogatvágta előfutamai, jótékonysági sztárfutam, korlátugrató verseny színesít. A középfutamokat, a nemzetközi futamot, további a bemutatókat és a döntőt vasárnap tartják. A közönség a lelátókról vagy a Hősök teréről követheti figyelemmel az eseményeket.

Somogy megyét Kaposvár, Szilvásszentmárton és Várda lovasa képviseli majd a megmérettetésen.

Nézze meg videónkat az előfutamról:

A 2013-as Nemzeti Vágta az idén "a legvitézebb vitézként" is emlegetett Simonyi óbester, vagyis báró Simonyi József emléke előtt tiszteleg.

Címkék: szilvásszentmárton, várda, vágta, nemzeti, 2013, kaposvár, kultúra