A szervezet ma tartotta alakuló ülését a Rippl-Rónai villa Andrássy ebédlőjében. Nem  véletlenül ott. 

Gróf Andrássy Tivadar 1897-ben kérte fel Rippl-Rónai Józsefet, hogy készítse el a család budai palotájának ebédlőjét. Az üvegablakot és az üvegmennyezetet Róth Miksa készítette. A vörösruhás nőt ábrázoló faliképet Rippl-Rónai felesége hímezte.

Az ebédlő szinte teljesen elpusztult, a másolatát nemrég adták át Kaposváron. Ez az ebédlő is egyike Kaposvár értékeinek.

Kaposvár értékeiben gazdag város. Ezek megmentése érdekében hozták létre a májusi közgyűlésen a települési értéktárat. A szervezetet irányító bizottság ma tartotta alakuló ülését.

- Ha egy kicsit visszanézünk az időben bizony látjuk, hogy néphagyományok, olyan kincsek tüntek el, olyan tudások, ami már nem visszahozható és ezzel tudunk segíteni, ha az értéktár bizottság elé kerülnek ezek az értékek - mondta a Kaposvári Polgármesteri Hivatal kulturális referense, Jágerné Katona Zsuzsanna.

A kaposvári értéktár egyik biztos tagja lehet az Andrássy ebédlő is, ahol az alakuló ülést tartották. Ezen kívül számtalan rejtett kincs van még a városban, ami jó eséllyel pályázhat erre a címre.

- Vannak földrajzi, történelmi, néprajzi és természetesen érzelmi vonatkozásai is. Azoknak a szervezeteknek, magánszemélyeknek a jelentkezését várjuk, akik fontosnak tartják ezeket az értékeket, hogy ezeket az értékeket megismertessük a nagyközönséggel, megőrízzük öket - árulta el a Kaposvári Nemzeti Értéktár Bizottság elnöke, Oláh Lajosné.

A bizottság agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített és természeti környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, valamint turizmus és vendéglátás területről várja a városlakók javaslatait.

Címkék: érték, megment, város, kaposvár, kultúra