Több mint 1100 elsős hallgató kezdi meg a tanulmányait a Kaposvári Egyetemen. Ez 7 és fél százalékkal több, mint tavaly. Ezt a sikert emelte ki mai tanévnyitó beszédében a Kaposvári Egyetem rektora. Az országos tendencia ugyanis ennek ellenkezője. Átlagosan tíz százalékkal kevesebben tanulnak most a felsőoktatásban, mint az elmúlt évben.

A színészhallgatók műsorával kezdődött a tanévnyitó az egyetemen. Az elsősök már komoly tervekkel érkeztek az ünnepségre.   

Ezeknek a beteg gyerekeknek illetve felnőtteknek is valahogy segíteni szeretnék, és ez igazából valamilyen mód arra, hogy valahogy segítsek rajtuk. Ezért választottam a gyógypedagógiát - mondta Lendvai Alexandra.

Van aki a családi gazdaságot vinné tovább, ezért jelentkezett a agrár karra: - ... állítólag nagyon sok pályázat van és ezáltal ha ezt elvégezném akkor be tudnám adni a pályázatokat és nagyobb sikerem lenne benne - árulta el Szabó Dávid.

A hallgatók fogadalomtétele után az oktatási tárca helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 2014 a fordulat éve lehet a felsőoktatásban.

-  .. a gazdasági növekedés beindulásával a felsőoktatási intézmények állami támogatása is újra növekedésnek indulhat - prognosztizál a felsőoktatási helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán.

Szávai Ferenc rektor arról beszélt: míg az országos felvételi szám 11%-kal csökkent, addig a Kaposvári Egyetem 7,5%-kal tudta növelni látszámát. 1100-an kezdik meg tanulmányaikat. 640-en állami, 470-en pedig költségtérítéses formában. A rektor hozzátette: az egyetemnek fontos küldetése van a határokon túl is.  

Fontos része a magyar az európai és a Kárpát medencei oktatási térnek. Fontos specialitásai vannak amelyre érdeklődés van ennek bizonyítéka, hogy megtöltötték ezt a termet. - mondta beszédében  a Kaposvári Egyetem rektora, Szávai Ferenc.

Idén az azerbajdzsáni egyetemmel közöttek szerződést, izraellel pedig még tárygalnak erről. Egyre több külföldi hallgatót is fogad az egyetem, idén újabb 29 fővel bővült a látszám. Az ünneplyes tanévnyitón a többi között doktori címeket is átadták. A Baka József-díjat idén az állattudományi kar docense, dr. Sütő Zoltán kapta.

Címkék: indul, tanév, hallgató, oktatás, egyetem, kultúra