hordó


Hosszú út vezetett idáig Konyári János életében. A Balatonboglári Borgazdaságnál és a Szent Donátus Pincészetnél töltött évek után két barátjával közösen döntötte el, hogy létrehozza az Ikon pincészetet. Rádpuszta dombjai között, ahol korábban a Tihanyi apátság szőlőbirtoka is volt, megtaláltak egy használaton kívüli homokbányát és felépítették a borászatot a 39 hektáros ültetvénnyel. Azóta már sok díjat nyertek, utoljára májusban. 

- Az egyik borunk az országos borverseny legjobb bora lett, tehát több jó eredményt értünk el és ezt nem hiszem, hogy nem vették figyelembe, a másik pedig, az, hogy ez a pince, ahol vagyunk egy táj és az épített eszközök, vagy épített létesítmények tekintetében a harmóniáról szól. Gyakorlatilag Konyári János a Grand Slam-et, amit borászat tekintetében el lehet érni azt ő elérte - mondta el Konyári István, az Ikon Borászat tulajdonostársa.

Ezt mondta Konyári Jánosról a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Horváth Csaba. A 2008-as Év Borásza cím elnyerése után most az általa vezetett Ikon az Év Borászata lett. A Magyar Bor akadémia 12 éve hozta létre a díjat.    

- Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb értéke van, gazdasági értéke is van, tehát azoknak, akik ezt a címet elnyerik, azoknak az ismertsége ezáltal megnő, nyilván többet foglalkozik velük a média és a fogyaztók is felfigyelnek a termékeikre - tette hozzá Nyikos István, a Magyar Bor Akadémia kincstárnoka.

Az Ikon mellett még két borászat is helyezést ért el. Második lett a szekszárdi Frittmann Pincészet, harmadik pedig a Hajós-Bajai Koch Borászat.

Címkék: pincészete, lett, év, somogyi, kultúra