Az egységesített rendszer a kiadók számára is garanciát jelent arra, hogy rendben, időben megkapják a legyártott, leszállított tankönyvek ellenértékét - közölte a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. tájékoztatására hivatkozva az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága.

tankönyvosztás MTI

Az idén több mint 600 ezer diák ingyen kapja a tankönyveket. Csaknem kilencvenezer első osztályos gyermek szüleinek nem kell fizetniük a tankönyvekért, ez a kör az elkövetkező esztendőkben folyamatosan bővül. A teljes ingyenesség elérésig a kormány fenntartja a rászoruló gyermekeknek járó támogatás rendszerét - jelezte az államtitkárság.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a családoknak segítséget jelent, hogy a kormány az általános iskolákban felmenő rendszerben ingyenesen biztosítja a tankönyveket. A tankönyvellátás megújításakor a kormány egyértelművé tette, nem a tankönyvkiadók és terjesztők profitját kívánja növelni, hanem az 1 millió 300 ezer iskolás gyermeket nevelő család érdekeit képviseli.

Az EMMI-nél azt mondják: az új rendszerben elkerülhetők a terjesztők, a kiadók, az önkormányzatok közötti elszámolási viták, amelyek például tavaly kiszállítási bojkotthoz vezettek. A terjesztést ugyanis a haszonszerzésre törekvő cégek helyett már a Kello végzi, a tankönyvek árából befolyt pénz - a költségek levonása után - az iskolai könyvtárakat gyarapítja - közölték.

A közleményben megállapították: a szocialisták részéről teljesítetlen ígéret maradt, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó eladásával, a kiadók és a terjesztők közötti piaci versennyel csökken a tankönyvek ára, miként az is, hogy bevezetik az ingyenes tankönyvellátást. Ehelyett a szülőknek egyre többet kellett fizetniük a tankönyvekért, és nem javult a könyvek minősége sem - írták.

Ennek a folyamatnak vetett véget a kormány, 2010 óta megállította az árak emelkedését, és nekilátott a tankönyvellátás teljes körű megújításának - tették hozzá.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó szerdán azt tudakolta, hogy az iskolák többsége a tanévkezdés előtt hét munkanappal miért nem kapta meg azokat a tankönyvcsomagokat, amelyekért a szülők korábban már több milliárd forintot kifizettek. Az MSZP elnökségi tagja szerint a tankönyvek érkezésének késlekedése is az oktatás központosításának kudarcát jelzi. Hangsúlyozta, a kabinet a gyerekes családokkal és a pedagógusokkal "tolt ki", hiszen ilyenkor az iskolák általában már át szokták adni a tankönyveket a szülőknek, akiknek ezután marad idejük azok becsomagolására, előkészítésére.

forrás: MTI; fotó: Rosta Tibor (MTI)

Címkék: elsős, oszt, könyvtárellátó, befizet, csomag, szülő, tankönyv, rászoruló, iskola, kultúra