rostas.JPG


Rostás Árpád 1962-es kaposvári születésű restaurátor és műbútorasztalos. Magyar Örökség díjas, de a Prima Primissima-díj népművészet és közművelődés kategóriájának jelölésétől visszalépett. Nevelőotthonban nőtt föl, fiatalkorában aktívan sportolt: az ifjúsági válogatottságig vitte, mint ökölvívó. Asztalosszakmát tanult és szakmunkás végzettséget szerzett. Azt mondja: az Úr négyéves kora tájékán szólította meg: egy templomban akkor tudatosult benne, hogy nincsenek szülei és a fát is ekkor szerette meg.

Megrendelésre, saját kedvtelésből és jótékonyságból egyaránt dolgozik. Keze nyomát viselik a a Versailles-i kastély, a Louvre, az Országház, a Magyar Tudományos Akadémia és a Dohány utcai zsinagóga faburkolatai, bútorai is.

Évtizedek óta próbálja segíteni az árvákat: hol programokat szervez nekik, hol a szakma szeretét. Óvatos becslések szerint is legalább ezer gyermeknek okozott felejthetetlen élményeket és tucatnyian állítják, hogy Árpi bácsi nélkül, ma nem családapák, hanem bűnözők lennének. Azt mondja: van kiút, csak hinni kell a teremtőben, hinni a célban és tenni érte.

Legutóbb Somogyváron szervezett tábort (a linkre kattintva videó nyílik) az Emberi Méltóság Tanácsával közösen, ahol a fiatalokkal egy kis kegyhelyet és egy székelykaput is felállítottak. időszerűen a brit királyi pár bölcsőjét készíti és megígérte, hogy elsőként a KaposPont olvasóinak/nézőinek mutatja majd be a felséges darabot.

Az alábbi képre kattintva a mester műhelyébe nyerhetnek bepillantást és megnézhetik, hogyan készültek a somogyvári székelykapu!


Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!Kattintson és lapozgasson!
Kattintson és lapozgasson!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

Címkék: kiút, rostás, árva, vándorasztalos, gondozott, Somogyvár, szakma, állami, kultúra