A nemzeti emlékhellyé nyilvánított somogyvári Kupaváron egykor Koppány herceg vára állt. A francia bencés szerzetesek számára több mint 900 évvel ezelőtt épült apátság a kor egyik legnagyobb és legelegánsabb létesítménye volt. A középkorban jelentős kultikus és kulturális központként tartották számon. Szent Lászlónak, a kolostoralapító magyar lovagkirálynak a halála után negyven évig itt volt az első nyughelye.

somogyvár


A várfallal körülvett kolostort és a templomot a török hódítók közeledtekor hagyták el a szerzetesek. Később végvárként szolgált, majd a kolostorépület és a templom is az enyészeté lett. Az 1972-ben elkezdett feltárások és rekonstrukciók után az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a romokat a látogatók előtt. A kiemelkedő történelmi jelentőségű bencés apátság további rekonstrukciós munkálataira és turisztikai fejlesztésére a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság a múlt év augusztusi döntésével csaknem 1,5 milliárd forint uniós támogatás biztosított.

Somogyvár


A Szent László-napokat a bencés apátságot alapító uralkodó tiszteletére a neve napjához (június 27.) kapcsolódóan 1989 óta rendezik meg a Somogy megyei településen.

A csütörtöktől vasárnapig tartó Szent László napokon lesz lovagi torna, gasztronómiai fesztivál, solymászbemutató és népi műsorok is. A programok püspöki szentmisével kezdődtek.

Címkék: emlékhely, nemzeti, somogyvár, somogy, 2013, kultúra