Soha a magyar impresszionizmus nem mutatkozott még be ilyen erős nemzetközi kontextusban: Szinyei Merse, Ferenczy, Vaszary, Fényes Adolf, Mednyánszky és Rippl-Rónai munkái olyan kortársaik alkotásaival együtt jelennek meg a Nemzeti Galéria tárlatán, mint Pissarro, Degas, Renoir, Cézanne, Gauguin és Van Gogh - mondta el az MNG főigazgatója.
Baán László emlékeztetett: az Impresszionista és posztimpresszionista remekművek a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiből alcímet viselő tárlat az MNG első jelentős nagykiállítása a Szépművészetivel történt újraegyesítés óta.

A nagyszabású tárlat megrendezését az Izrael Múzeum és a Szépművészeti, illetve azok vezetői között kialakult baráti kapcsolat tette lehetővé, melynek köszönhetően - az Izrael Múzeum felújítását kihasználva - a jeruzsálemi kiállítóhely teljes impresszionista gyűjteményét megkaphatta az MNG.

Izraelből így mintegy 40 francia festmény érkezett, melyet a Szépművészeti Múzeum saját nemzetközi anyagából további tíz képpel egészít ki. Az impresszionizmus és posztimpresszionizmus világhírű mestereinek vásznai mellett magyar kortársaik csaknem 70 munkája kap helyet.

Plesznivy Edit kurátor elmondta: Monet munkásságának egyik fő témája a víz, amelyen keresztül a művész a természet állandóan változó fényviszonyait próbálta megörökíteni. Tavirózsák című sorozatai giverney-i kertjében készültek élete utolsó harminc évében, az MNG-ben látható kép 1907-ben.

Mint a művészettörténész az MTI-nek elárulta, a magyar festmények is tartogatnak meglepetéseket a látogatóknak: Szinyei Merse Majális című főművét például a kiállítás előtt restaurálták, így az olajkép ismét eredeti, élénk színeiben pompázik.

Baán László az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett, hogy hétfőtől az újraegyesített intézmény "nagy hete" kezdődik: június 24-én A modernitás ideje - Modern magyar festészet 1905-1925 címmel nyílik kiállítás Rómában a Magyar Nemzeti Galéria anyagából. A magyar képzőművészet még soha nem mutatkozhatott be olyan jelentős nyugati kiállítóhelyen, mint a Galleria Nazionale d'Arte Moderna e Contemporanea - hangsúlyozta a főigazgató.

Címkék: monet, tavirózsák, festmény, múzeum, kultúra, budapest