nepi.jpg


15 ezer iratfolyóméternyi dokumentumot őriz a megyei levéltár. Ez azt jelenti, hogyha a dobozokat fél méter magasan egymás mellé raknánk, elérne Kaposvártól Nagyberkiig. A hasonlat nem véletlen, hiszen a leváltár egyik napi látogatója éppen Nagyberki történetét kutatja. Mások a családuk történetéről szeretnének még többet megtudni.

nepi_05.jpg


Az egyik családfakutató már az 1700-as években jár. Vogronics Ibolya néhány éve véltlenül bukkant rá szépanyja sírjára a szabási temetőben. Először a családi név eredete kezdte érdekelni, ezért vágott bele kutatásba. A megyei honismereti egyesület elnöke szerint egyre többen kutatnak megszállottan akár éveken át őseik után.  Gálné Jáger Márta azt mondja: nemcsak a családfakutatás, hanem a helytörténet és a néprajz is része a honismeretnek. Éppen ezért számos etnográfus tagja is van a szervezetnek.

nepi_03.jpg


A Rippl Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum legkülönegsebb darabját Kaposvár utolsó szűrszabója készítette az 1900-as évek elején. Ilyen gyapjúból készített szűrt az 1800 as években visletek a jobbágyok, kisnemesek. De számos egyedi különlegességet rejt a nemrég felúíjtott tárlat.

nepi_08.jpg


Kapitány Orsolya, etnográfus, múzeumi osztályvezető szerint a gyűjtemény nagyjából százezer darabot számlál. Beleértve  a tárgyi, a fotó és az adattári anyagot is.

nepi_06.jpg


A szerdai honismereti találkozón a legújabb köteteiket is bemutatták. Az egyesület tagjainak ez már a 30. kiadványa. Az egyesület a jövőben még szorosabbra szeretné füzni a kapcsoltát  a közgyűjteményekkel, hiszen csak velük együtt tudnak kutatómunkát folytatni.

nepi_09.jpg

Címkék: néprajz, családfa, honismeret, hagyomány, kultúra, Somogy