Az Oktatási Hivatal által az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint hétfő délelőtt informatikából emelt szinten 49 helyszínen 1594 diák tesz gyakorlati érettségit. Az emelt szintű gyakorlati vizsga 240 perces. A feladatsorok tematikája: szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés; táblázatkezelés; adatbázis-kezelés; algoritmizálás, adatmodellezés.

Hétfő délután latinból középszinten 47 helyszínen 397 diák, emelt szinten 11 helyszínen 60 vizsgázó tesz írásbelit. Közép- és emelt szinten a latin írásbeli 180 perces, a vizsgázóknak egy fordítási feladatot, és egy leíró nyelvtani és lexikai-szóképzési feladatsort kell megoldaniuk. Az elérhető pontszám 75. A fordítási feladathoz nyomtatott latin-magyar szótárt lehet használni. Héber nyelvből középszinten két helyszínen öt vizsgázó érettségizik.

Kedd délelőtt biológiából középszinten 944 helyszínen összesen 9386 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát. Magyar nyelven 9358 diák, míg öt különböző idegen nyelven (angol, horvát, német, szerb, szlovák) 28 vizsgázó tesz érettségit. Emelt szinten 93 helyszínen 5142 tanuló vizsgázik, közülük négy helyszínen 20 vizsgázó angol, német vagy szerb nyelven.

A középszintű írásbeli 120 perces és 8-10 feladatból áll. Egy feladaton belül szerepelhetnek egyszerű (ismeretet felidéző) és értékelő (problémára irányuló) részfeladatok is. A feladatsor hangsúlyai: biológiai tények és elvek felidézése, a jelenségek közti kapcsolatok felismerése, a biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezése, szakmai szövegek és ábrák értelmezése.

Az emelt szintű biológia írásbeli 240 perces, a vizsgázóknak szintén egy 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort, valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot kell megoldaniuk. Az esszé, illetve problémafeladatok az alábbi témakörből kerülnek ki: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan. Az elérhető pontszám mindkét szinten 100. Az írásbeli vizsgán szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép használható.

Kedd délután társadalomismeretből emelt szinten 22 helyszínen 222 vizsgázó tesz írásbelit, amely 240 perces. A vizsga feladatai mintegy 75 százalékban a társadalomismeret és jelenismeret, és 25 százalékban a gazdasági ismeretek vagy pszichológia témákból kerülnek ki.

Szerda délelőtt kémiából középszinten 394 helyszínen összesen 1320 tanuló tesz írásbelit (1270-en magyarul, 48-an angolul, két vizsgázó szlovákul). Emelt szinten 76 helyszínen 3346 tanuló érettségizik (3342 diák magyarul, három angolul, egy németül).

A kémia írásbeli vizsga középszinten 120 perces, a feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmaz. A maximális pontszám 100 pont. Az emelt szintű kémia írásbeli vizsga 240 perces, a feladatsor azonos számban tartalmaz általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket. A feladatsor típusai: feleletválasztásos kérdések, elméleti, illetve számítási feladatok. A maximális pontszám 100. Vizsgázónként szükséges segédeszköz a függvénytáblázat periódusos rendszerrel, és szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép.

Szerda délután földrajzból középszinten 1089 helyszínen 17 654 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát. Magyar nyelven 16 939 vizsgázó, míg 715 diák nyolc különböző idegen nyelven érettségizik. Emelt szinten 31 helyszínen 451 diák vizsgázik. A földrajz írásbeli vizsga középszinten 120 percig tart, két feladatsort kell megoldani. A feladatsorokban a földrajzi-környezeti ismeretanyag 45 százalékban, a topográfiai ismeretek 15 százalékban, a gyakorlati jellegű feladatok 40 százalékban szerepelnek. Az emelt szintű földrajz írásbeli 240 perces, a feladatsorokban csaknem azonos arányban jelennek meg a természetföldrajzi és a társadalomföldrajzi tartalmak. Vizsgázónként szükséges segédeszközök: szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző és vonalzó, amelyeket a vizsgázó biztosít. A megoldáshoz térkép, középiskolai földrajzi atlasz nem használható.

Csütörtökön fizikából középszinten 634 helyszínen 3 918 vizsgázó kezdi meg az írásbeli érettségi vizsgát. Magyar nyelven 623 helyszínen 3861, míg 11 helyszínen 57 vizsgázó öt különböző idegen nyelven (angol, francia, horvát, német, spanyol) tesz érettségi vizsgát. Emelt szinten 42 helyszínen 1399 vizsgázó érettségizik.

A fizika írásbeli középszinten 120 perces, a feladatlap egy 20 kérdésből álló feleletválasztós kérdéssort és négy összetett feladatot tartalmaz. Az emelt szintű fizika írásbeli 240 perces, és három részből áll: az első részben 15 feleletválasztásos kérdés, a másodikban egy esszé megírása a feladat, míg a harmadik részben négy összetett feladatot kell megoldani. Vizsgázónként szükséges segédeszköz a függvénytáblázat, valamint egy szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép.

Csütörtök délután rajz és vizuális kultúra vizsgatárgyból középszinten 396 helyszínen 1625 vizsgázó tesz érettségi vizsgát, közülük két tanuló szerb nyelven vizsgázik.

Pénteken spanyol nyelvből középszinten 66 helyszínen 245 tanuló, emelt szinten 20 helyszínen 403 diák tesz érettségi vizsgát. Az íráskészség feladatsora esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár.

A diákokat nem érintő változás, hogy az idén májusban már nem a körzetközponti jegyzők fogadják és őrzik az érettségi feladatlapokat. Ezt a feladatot a járási hivatalok végzik, a hivatalok munkatársai adják át a feladatlapokat a középiskolák vezetőinek - tájékoztatta a KaposPontot a Somogy Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya.

(mti)

Címkék: szint, közép, emelt, írásbeli, érettségi, kultúra