A brüsszeli székhelyű minőségellenőrző intézet honlapján tette közzé az idei eredményeket; eszerint hét villányi, három szekszárdi, egy-egy kiskőrösi, bátaapáti és balatonlellei bort díjaztak éremmel.

Aranyérmet kapott a villányi Csányi Pincészet Zrt. 2009-es Kővilla nevű cabernet franc válogatása és Chateau Teleki Villány 2008-as cabernet franc-ja, amelynek 2006-os évjárata már korábban is a legjobbak közé került a brüsszeli megméretésen.

Szintén aranyat nyert a szekszárdi Fritz Pincészet 2009-es Aranydomb cabernet franc-ja, a Takler Pince Kft. 2009-es szekszárdi kékfrankos réserve-je, a szintén szekszárdi Virághegyi Bor Kft. 2009-es cabernet sauvignonja, a bátaapáti Tűzkő Birtok-Eurobor Kft. 2007-es Tűzkő Domb nevű merlot-cabernet franc cuvée-je, valamint a balatonlellei Rád-Ikon Kft. 2009-es Ikon Cabernet Franc Evangelista elnevezésű bora.

Ugyancsak aranyérmes lett a kiskőrösi Eszes Befektető Kft. 2001-es évjáratú tokaji aszúeszenciája.

A versenyen öt villányi bort ismertek el ezüstéremmel, amelyet a Halasi Pince 2011-es kései hárslevelű, 2009-es cabernet franc és villányi cuvée bora, a Polgár Pince Kft. 2007-es, tölgyfahordós érlelésű villányi cabernet franc-ja, illetve a Vylyan Vinum Borászati Kft. cabernet franc, merlot és syrah házasításából készült 2009-es Montenuovo cuvée-je kapott meg.

A rangos nemzetközi versenyen 18 ország borait díjaztak éremmel, ezúttal a spanyol és portugál boroknak ítélték a legtöbb, 34, illetve 25 érmet. Nagy aranyérmet egyetlen portugál bor érdemelt ki.

Az éremmel díjazottak között ismét szerepelt szlovák tokaji bor, egy 2003-as évjáratú, hatputtonyos aszú, amely ezüstérmet kapott. Két éve egy 2008-as szlovák tokaji cuvée lett ezüstérmes.

A Monde Selection, az 1961-ben Belgiumban alapított független minőségértékelő intézet célja, hogy megtalálja és elismerésben részesítse a világ legkiválóbb minőségű termékeit. A nemzetközi borversenyen, amelyet minden év márciusában, áprilisában rendeznek, 2000 óta vesznek részt magyar borok. A hazai borászatok 2010-ben szerepeltek a legeredményesebben, akkor 22 érmet gyűjtöttek be.

forrás: MTI

Címkék: boe, díjazott, nemzetközi, érem, verseny, kultúra