Virágba borultak a Temesvár utca japán cseresznyefái Kaposváron, a pompás látvány szívderítő. A szamurájok és a somogyi betyárok kései utódai egymásra találtak a napokban Buzsákon, ahol a felkelő Nap országának gyermekei a tájjellegű hímzést tanulmányozták, ahogyan erről a KaposPonton már tudósítottunk.

Márk neve napján az összes evangelista és próféta legyen Önökkel! Megítélésem szerint sok Márk mondható szerencsés fickónak, ott van például Marco Polo, aki átutazta az akkor ismert világot, és megláthatta Kubilaj kán palotáját, amiről évszázadok múltán csak álmodozhattak ópiumködön át a romantikus angol költők. S hogy később börtönbe, az ólomkamrák mélyére vetették? A Sóhajok Hídján áthaladva így is belépett a világtörténelembe.

Ajánlom figyelmükbe a másik kedvenc Márkomat, a halhatatlan amerikai novellistát és regényírót, Mark Twaint. Ha magányosnak érzik magukat, lapozzák fel a műveit, és garantáltan felderülnek. Még attól se riadjanak el, ha egy novella ilyen címet tudhat magáénak, mint pl. "Emberevés a vonaton". A végén a humoré lesz a főszerep. S hogy mit mondott Mark Twain az egyedüllétről? Csak ennyit: " Légy jó, és magányos leszel!"

1802-ben ezen a napon nagy tűzvész pusztított Kaposváron, mert egy elbocsátott szolgáló bosszúból felgyújtotta volt gazdájának házát. A Korona és a Vár utcában, továbbá az egykori vár környékén 35 ház teljesen leégett, s egy kápolna is megrongálódott. Az illető bizonyosan nem ismerte a francia mondást: " A bosszú olyan étel, amit hidegen kell elfogyasztani." A kapkodás sohasem ajánlott.  

"A lélek csak ide-oda kapkodás", idézhetnék Marcus Aureliust, mert 1892 éve ezen a napon született a filozófus császár. Megmutatta, hogy a sárban és a trónon egyaránt gondolkodhat mibenlétéről a zseniális elme.  

1887-ben ezen a napon Jókai Mór levélben üdvözölte a negyvenéves írói jubileumát ünneplő Roboz István kaposvári lapszerkesztőt. Roboz István, a Somogy című hetilap szerkesztője Pápán iskolatársa volt Jókai Mórnak. Roboz maga Kaposvár, és Kaposvár maga Roboz. Ezt kevesen mondhatják el magukról. Szép napot!

Címkék: Márk, napi, kalendárium, derű, idő, kultúra