A legnagyobb visszaesés a művészeti karon volt. Hasonló a tendencia egyébként az országban is.

Átlagosan 15 százalékkal kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba. A szakemberek szerint a csökkenés a felsőoktatási szakképzések átalakítása miatt történt. Véleményük szerint a vidéki főiskolák egyetemek csak akkor maradhatnak talpon, ha a régiójukra koncentrálnak, külfölkdi hallgatókban nem érdemes bízniuk.

Mint mindig, idén is a legtöbben (11 ezren) az ELTE valamelyik képzésére szeretnének bejutni első helyen. A nagyszámú jelentkezés nemcsak az ELTE elismertségét mutatja, hanem hatalmas méreteit és oktatási kínálatát is. Az első helyes jelentkezők száma az ELTE-re tavalyhoz képest így is 14 százalékkal csökkent. Ehhez hasonló mértékű a csökkenés a Debreceni Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Szent István Egyetemen.

Két olyan intézmény van, amelyben ennél nagyobb mértékben apadt a jelentkezők száma 2012-höz képest: a Pécsi Tudományegyetemre 22 százalékkal, a Budapesti Gazdasági Főiskolára pedig 21 százalékkal kevesebb hallgató szeretne most első helyen bejutni.


Egyetlen olyan egyetem van, amely növelni tudta vonzerejét: a Corvinus. A jelentkezések száma idén 2012-höz képest közel két százalékkal, kb 100 fővel nőtt. Ez elsősorban annak tudható be, hogy tavaly a legnépszerűbb gazdasági képzések csak tandíjas formában indulhattak, idén viszont akik elérik a maximálishoz közeli, 460 körüli ponthatárt, állami ösztöndíjjal tanulhatnak.


Néhány kisebb vidéki főiskolán viszont drámai a csökkenés. A gyöngyösi székhelyű Károly Róbert Főiskolára idén már csak majdnem fele annyian (44 százalékkal kevesebben) akarnak bejutni mint tavaly. 2012-ben még 920 diák jelölte be első helyen valamelyik itt folyó képzést, idén több mint 400-zal kevesebb, 514. Hasonló mértékben, 43 százalékkal esett vissza az első helyen jelentkezők száma a bajai Eötvös József Főiskolán, amit idén már csak 208 diák jelölt be. Az országos átlagnál jóval nagyobb mértékben csökkent még a jelentkezések száma 2012-höz képest a Szolnoki Főiskolán és a Kodolányi János Főiskolán is.

Grafikonjaink azt mutatják, hogy alakult az első helyen jelentkezők száma a kisebb főiskolákon és egyetemeken 2011-2013 között. A települések neve mellett található százalékok a jelentkezők számának csökkenését mutatják az előző évhez képest.

A jelentős mértékű csökkenést a főiskolák vezetői nagyrészt a korábbi kétéves felsőfokú szakképzések váratlan átalakításával magyarázzák. Pedig a hallgatókat folyamatosan elvesztő főiskoláknak az utóbbi években egyre inkább ez a terület jelentett lehetőséget a kiesők pótlására. Az elmúlt években is több olyan nyilatkozat hangzott el, hogy a vidék életében fontos szerepet játszó főiskoláknak profilt kell váltaniuk, és nagyobb szerepet kell vállalniuk a nem akadémiai szintű felnőttképzésben. A mostanra úgy-ahogy bejáratott felsőfokú szakképzéseket azonban a felsőoktatás kapkodós menetű átalakítása közben épp a legrosszabbkor, az utolsó pillanatban próbálták átalakítani, és a kommunikációt is alaposan elszúrták.

Címkék: jelentkeztek, kevsebben, Kaposvári, felsőoktatás, egyetem, kultúra